Εμπορικό κέντρο θα γίνει το περίφημο πάρκινγκ του Γουότεργκεϊτ

Ένα σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας, το πάρκινγκ όπου γίνονταν οι συναντήσεις ανώνυμου πληροφοριοδότης που έμεινε στην ιστορία ως «Βαθύ Λαρύγγι» και ενός από τους δημοσιογράφους της Washington Post που ερευνούσε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, πρόκειται να κατεδαφιστεί.

Το κτίριο της δεκαετίας του ’60 όπου στεγάζονται διάφορα γραφεία και το περίφημο κλειστό πάρκινγκ, στο Ρόσλιν, στη νοτιοδυτική Ουάσινγκτον, θα δώσει τη θέση του σε ένα εμπορικό κέντρο, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός που το διαχειρίζεται, Arlington County Board.

Στο πάρκινγκ αυτό ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ, που μαζί με τον συνάδελφό του Καρλ Μπερνστάιν αποκάλυψαν το σκάνδαλο, συναντούσε την πηγή του, έναν άνδρα στον οποίο είχαν δώσει το κωδικό όνομα «Βαθύ Λαρύγγι».

Το 2005 ο Μαρκ Φελτ, υποδιευθυντής τότε του FBI, αποκάλυψε ότι εκείνος ήταν ο ανώνυμος πληροφοριοδότης. Είχαν επιλέξει το πάρκινγκ για τις συναντήσεις τους επειδή το θεωρούσαν «ανώνυμο και ασφαλή χώρο», όπως αναγράφεται και στην αναμνηστική πλάκα που θα διατηρηθεί στο σημείο και μετά την κατεδάφιση.

Η Washington Post διευκρίνισε ότι το κτίριο δεν πρόκειται να κατεδαφιστεί πριν από τον Ιανουάριο του 2017 και υπενθύμισε ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν εκεί έξι φορές, πάντα στη θέση 32D, από τον Οκτώβριο του 1972 μέχρι τον Νοέμβριο του 1973.

Ο Φελτ έδινε στον Γούντγουορντ πληροφορίες, όπως για τη διάρρηξη στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ουάσινγκτον, που βρίσκονταν στο κτίριο Γουότεργκεϊτ, από πρώην υπαλλήλους του Λευκού Οίκου. Το σκάνδαλο οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, το 1974.

Στην ταινία του Άλαν Πάκουλα Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου τον ρόλο του Γούντγουορντ έπαιζε ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ενώ ο Χαλ Χόλμπρουκ εμφανιζόταν ως ο ανώνυμος πληροφοριοδότης.