Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας λόγω…

Με αντίποινα απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες η Κίνα εφόσον επιβάλλει δασμούς ή περιορισμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες» αυτές τις προτάσεις.

Το υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ αποκάλυψε τις σχετικές προτάσεις την Παρασκευή. Ο υπ. Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να επιβάλει ποσοστώσεις και δασμούς τουλάχιστον 24% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου απ’ όλες τις χώρες.

Η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, αντέδρασε άμεσα με τον επικεφαλής εμπορίου της κινεζικής κυβέρνησης, Wang Hejun, να τονίζει ότι οι προτάσεις δεν στηρίζονται σε επιχειρήματα και γεγονότα, ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει υπερβολικούς περιορισμούς στα εγχώρια προϊόντα χάλυβα και σιδήρου. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «αν η τελική απόφαση επηρεάσει τα κινεζικά συμφέροντα, το Πεκίνο θα λάβει σίγουρα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματά του».

Η Κίνα βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο για την υπερ-παραγωγή χάλυβα ενώ έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές ότι πουλάει τα προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους αγοράς.

Μεταξύ των επιλογών που εξετάζει η κυβέρνηση Τραμπ είναι όχι τόσο η οριζόντια επιβολή δασμών αλλά η επιβολή τους σε εισαγωγές από ορισμένες χώρες. Συγκεκριμένα, ο Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε μέσα στην εβδομάδα, ότι για τον χάλυβα, θα μπορούσε να εισαχθεί δασμός 53% από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Κορέα, εξαιρώντας έτσι «συμμαχικές» χώρες όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία και Καναδάς.