Εμπορική συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων μεταξύ Τουρκίας- Γερμανίας

Η Τουρκία θέλει η Γερμανία να συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών της κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια προς τη γείτονα, με τον απεσταλμένο της καγλεκαρίου Angela Merkel να λειτουργεί ως καλός αγωγός της επιθυμίας.

Ένα αίτημα για διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών που έχει η τουρκική ηγεσία με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Peter Altmaier, η επίσκεψη του οποίου την Πέμπτη στην Άγκυρα είναι το τελευταίο μήνυμα της ύφεσης των σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Αυτό συμβαίνει μετά την ολοκλήρωση της διπλωματικής δέσμευσης της Merkel με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan το Σεπτέμβριο.

Μέρος τηου κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Merkel, ο Altmaier ασκεί επιρροή στην καγκελάριο, ενώ είναι και επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών που είναι επιφορτισμένο με τις πιστωτικές εγγυήσεις, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των γερμανικών εξαγωγών. Ενώ οι επιχειρηματικοί δεσμοί μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι αρκετοί, είναι απίθανο να προσφέρει υποσχέσεις για τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ που η Τουρκία θεωρεί ως βασικές για τις περιφερειακές οικονομικές της φιλοδοξίες.

«Οι θεσμικές σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ βρίσκονται κοντά στο πιο χαμηλό επίπεδο όλων των εποχών», δήλωσε τηλεφωνικά ο Emre Gonen, Ευρωπαίος αναλυτής στο πανεπιστήμιο Bilgi στην Κωνσταντινούπολη. “Θα χρειαζόταν μια αλλαγή στην πολιτική στάση της ΕΕ, αλλά οι δύο πλευρές είναι “μακριά από αυτό το σημείο”, ανέφερε.