Εμπορικές συμφωνίες με Καναδά, Ιαπωνία, Ρωσία, Κίνα συζητά η ΕΕ

Αποφάσεις ιδιαίτερα σημαντικές για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας που θα έχουν θετικό αντίκτυπο και στην απασχόληση, αναμένεται να ληφθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (σε σύνθεση Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ) που διεξάγεται αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια της Κυπριακής προεδρείας.

Τα θέματα που θα συζητήσουν οι Υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ αφορούν την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ – Ιαπωνίας, την Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ – Καναδά, τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ – Σιγκαπούρης και τις Περιεκτικές Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου με χώρες Νότιας Μεσογείου.

Θα συζητηθούν, επίσης, οι Προτάσεις Κανονισμών Omnibus I και II και οι Εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με Ρωσία και την Κίνα. Σε ό,τι αφορά την Ιαπωνία, ενδεχόμενη συμφωνία θα έχει τεράστια εμπορική και οικονομική σημασία, καθώς προβλέπεται να αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά περίπου 43 δις ευρώ.

Πηγές της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου ανέφεραν ότι παραμένουν κάποια θέματα που άπτονται της πολιτικής πτυχής τα οποία αναμένεται να τεθούν ενώπιον των Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ για επίλυση