Εμβάθυνση αμυντικών σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ – Τοποθέτηση Ακολούθου Άμυνας στο Τελ-Αβίβ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης στo Τελ Αβίβ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Φωκαΐδης είχε διμερείς επαφές με τον Ισραηλινό ομόλογό του κ. Avigdor Liberman, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα δύο υπουργεία.

Κατά την επίσκεψη συζητήθηκε το όλο φάσμα των διμερών σχέσεων αλλά και τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας, της κυβερνοάμυνας, της διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων και των ειδικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε ανασκόπηση της υλοποίησης του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας και συζητήθηκαν οι προοπτικές για περαιτέρω αναβάθμισή του. Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας, ενώ συζητήθηκαν επίσης θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, τρόποι αντιμετώπισης των νέων ασύμμετρων απειλών, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην τρομοκρατία και τις κυβερνοαπειλές. Ο κ. Φωκαϊδης προέβει παράλληλα σε σχετική ενημέρωση επί του Κυπριακού.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών έχει επιφέρει απτά αποτελέσματα, αμοιβαία επωφελή, και πως πρέπει να ενισχυθεί μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, με στόχο τον περαιτέρω συντονισμό δραστηριοτήτων για καταπολέμηση των νέων απειλών στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώθηκε ο αξιόπιστος ρόλος της Κύπρου, μέσω των άριστων σχέσεων της με χώρες της κοινής γειτονίας, ως συνεισφορέα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Ο κ. Φωκαΐδης εξέφρασε ταυτόχρονα την εκτίμησή του προς τον ομόλογό του, για την αξία που αποδίδει αλλά και τη προσωπική συμβολή του στην ανάπτυξη των Κυπρο-ισραηλινών σχέσεων.

Ως επιστέγασμα των αναβαθμισμένων αυτών σχέσεων και μέσα στο πλαίσιο της νέας αμυντικής διπλωματίας που εφαρμόζει το Υπουργείο Άμυνας, ο κ. Φωκαϊδης ανακοίνωσε τη διαπίστευση Στρατιωτικού Ακόλουθου Άμυνας στο Ισραήλ πριν από το τέλος του χρόνου.

H επίσκεψη αυτή, η δεύτερη που πραγματοποιείται στο Ισραήλ εντός 2017, εντάσσεται στο πλαίσιο τακτικών διμερών επαφών του Υπουργού Άμυνας με χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Ο Υπουργός Άμυνας θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα επίσημη επίσκεψη στην Ιορδανία, ενώ πρόσφατα έχει πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Αίγυπτο.

Ο κ. Φωκαΐδης, συνοδεύεται από επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας και την Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Ισραήλ κα Σαλίνα Σιάμπου.