Ελ Σαλβαδόρ: Νίκη τη Αριστεράς με μικρή διαφορά ψήφων

Ο πρώην αντάρτης Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν διεκδίκησε τη νίκη στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή στο Ελ Σαλβαδόρ επί του υποψηφίου της δεξιάς Νόρμαν Κιχάνο ο οποίος κατήγγειλε αμέσως “νοθεία”.

Σύμφωνα με το ανώτατο εκλογικό δικαστήριο, ο Σερέν, ο υποψήφιος του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN), απέσπασε 50,11% των ψήφων έναντι 49,89% που έλαβε ο Κιχάνο μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων.

Ο Σερέν επικρατεί του αντιπάλου του με μόλις 6.448 ψήφους, μια “τελική εικόνα” που προκαλεί έκπληξη καθώς οι δημοσκοπήσεις έδιναν στην αριστερά προβάδισμα 10 έως 18 μονάδων.

“Κερδίσαμε στον πρώτο γύρο και τώρα θριαμβεύσαμε στο δεύτερο γύρο. Το Σαλβαδόρ οφείλει να σεβαστεί τη βούλησή του λαού του”, τόνισε ο 69χρονος σημερινός αντιπρόεδρος Σερέν, ενώπιον υποστηρικτών του που φώναζαν συνθήματα όπως “λαός ενωμένος ποτέ νικημένος”.

Νωρίτερα, η δεξιά Εθνικιστική Ρεπουμπλικανική Συμμαχία (ARENA) είχε ανακοινώσει τη νίκη του υποψηφίου της Νόρμαν Κιχάνο, πρώην δημάρχου της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.

Λόγω της μικρής διαφοράς ψήφων μεταξύ των δύο υποψηφίων, ο πρόεδρος του εκλογικού δικαστηρίου Εουχένιο Τσίκας κάλεσε τους υποψηφίους να μη δηλώσει κανείς τη νίκη του και να επιδείξουν “σύνεση”. Το εκλογικό δικαστήριο έδωσε εντολή για τη δια χειρός εκ νέου καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, η οποία θα αρχίσει σήμερα και ίσως διαρκέσει τρεις ημέρες.

Δύο χιλιάδες εκπρόσωποι οργανώσεων και ξένων κυβερνήσεων παρακολούθησαν τη διεξαγωγή των εκλογών, την ασφάλεια των οποίων εγγυήθηκαν 40.000 στελέχη της αστυνομίας και του στρατού.