Ελση Χριστόφια: Να παραμείνει ανοικτή η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού

Η σημερινή γενιά πρέπει να δώσει στις νέες γενιές , σε Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους και Λατίνους, την ευκαιρία να συνυπάρξουν ειρηνικά σε μια Κύπρο ενωμένη, αποστρατικοποιημένη και ελεύθερη, χωρίς συρματοπλέγματα και στρατούς κατοχής, τόνισε η σύζυγος του προέδρου της Δημοκρατίας Ελση Χριστόφια, μιλώντας στους εγκλωβισμένους του Ριζοκαρπάσσου.

Παρ όλα τα προβλήματα η προοπτική για επίλυση του Κυπριακού, πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, όσο και αν, πρόσθεσε,  οι προοπτικές για άμεση λύση δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες… «Η άτεγκτη στάση της Τουρκίας όπως εκφράζεται με τις δημόσιες δηλώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνημένης λύσης. Αμετάθετος στόχος μας παραμένει πάντοτε η ειρηνική επανένωση του τόπου και του λαού μας».

Ο πρόεδρος , είπε η κ. Χριστόφια, κατέβαλε τιτάνιες προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού ,που να καταργεί την κατοχή και να επανενώνει την Κύπρο .Στο τραπέζι των συνομιλιών, με καλή θέληση και πολιτική βούληση, κατέθεσε θέσεις αρχών, συμβατές με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο καθώς και με το συμφωνημένο πλαίσιο»

Η ανεργία έχει πλήξει κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού και οι  ευάλωτες ομάδες βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της φτώχειας, είπε η κα Χριστόφια. Η κυβέρνηση διασφάλισε ένα «δίκτυ προστασίας» και βρίσκεται αρωγός δίπλα τους για την προάσπιση στην κατοικία, την ιδιοκτησία, την ελεύθερη διακίνηση, την εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εν γένει στη ζωή σε συνθήκες ασφάλειας.