Ελπιδοφόρα εξέλιξη η ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας και της Alfa Bank

Η επιτευχθείσα ανακεφαλαιοποίηση χωρίς την κρατική στήριξη, της Ελληνικής Τράπεζας και η ανακοινωθείσα ανακεφαλαιοποίηση της Alfa Bank, αποτελούν ελπιδοφόρες εξελίξεις για το μέλλον του Κυπριακού τραπεζικού τομέα και δεν μπορούν παρά να αντικριστούν θετικά. Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο τράπεζες είχαν ακολουθήσει συντηρητική στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων και η έκθεση τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ήταν μικρή ή ελάχιστη.

Θεωρούμε ότι, δεν πρέπει περαιτέρω να υπάρχουν ξενοφοβικά σύνδρομα, σε σχέση με τη συμμετοχή ξένων επενδυτών και κεφαλαίων στον τραπεζικό τομέα. Αντίθετα, το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί, και μετουσιωθεί σε πράξη, από ξένους επενδυτές, αποτελεί, ίσως, τη σημαντικότερη ψήφο εμπιστοσύνης αναφορικά με την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αυτά, υπό την αίρεση της άσκησης ουσιαστικής και αποτελεσματικής εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία δεν πρέπει να επιτρέψει ή να ανεχθεί επιτήδειους κερδοσκόπους που με εγκληματική αμέλεια ή πρόθεση, να γονατίσουν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, των οποίων τις καταστροφικές ενέργειες η Κυπριακή οικονομία και κοινωνία θα πληρώνουν για πολλά χρόνια. Απαραίτητη επομένως είναι η ορθή λειτουργία του θεσμού της Κεντρικής Τράπεζας και η συνεργασία της με τους άλλους θεσμούς του κράτους.

Για την επίτευξη των ανωτέρω, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι και η λειτουργία του θεσμού της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει επίσης να τεθεί υπό εξυγίανση, και σύντομα να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα άρουν την αβεβαιότητα και την αμφιβολία.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ