Ελπίδες για τάξη στην αστυνομία «γεννά» η επιλογή Νικολάου

Ελπίδες για να μπει ένα «φρένο» στις χαοτικές πρακτικές που υιοθέτησε η αστυνομία της Κύπρου επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, γεννά η τοποθέτηση του Ιωνά Νικολάου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με απόφαση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης δεσμεύτηκε για την ανασύσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τη δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου αλλά και για την οργάνωση της αστυνομίας και την πάταξη του εγκλήματος. Μίλησε όμως και για την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην αστυνομία.

Καθαρές όμως και σαφής ήταν οι θέσεις του Ι. Νικολάου και την περίοδο που βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Με δημόσιες δηλώσεις του, είχε κατακεραυνώσει ουκ ολίγες φορές τους χειρισμούς της αστυνομίας και είχε θίξει  τις σκανδαλώδεις διορισμούς που είχε κάνει στο σώμα ο πρώην Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

O διορισμός του Ι. Νικολάου στο συγκεκριμένο υπουργείο σηματοδοτεί και την ανάγκη να μπει σε μια τάξη το αστυνομικό σώμα, που τα πέντε τελευταία χρόνια επί Χριστόφια με τις πρακτικές που ακολουθούσε είχε κάνει τους Κύπριους να νιώθουν πως ζουν σε αγγλοκρατικό καθεστώς η καλύτερα σε τουρκοκρατικό.

Η Αστυνομία είχε καταστεί πιστό όργανο του ΑΚΕΛ και αποτελούσε το …φόβητρο για όποιον δεν ήταν αρεστός στο κόμμα. Με συλλήψεις και κατασκευασμένες κατηγορίες ταλαιπωρήθηκαν αρκετοί μη αρεστοί στο ΑΚΕΛ, που έλυνε και έδενε όλα αυτά τα χρόνια. Καιρός, λοιπόν, να υπάρξει εξορθολογισμός και στο αστυνομικό σώμα αλλά και διαδικασίες κάθαρσης που θα απομακρύνουν τους επίορκους.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε ακόμη και στην ανάγκη η αστυνομία να σέβεται, όπως σε κάθε ευνομούμενο κράτος, τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ακυρώνουν  παράνομες προαγωγές. Κάτι, που μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν αδιανόητο για τους ιθύνοντες. Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατέληγαν στο κάλαθο των αχρήστων με τις …ευλογίες της κυβέρνησης Χριστόφια, η οποία πριμοδοτούσε τέτοιου είδους πρακτικές για τους δικούς της λόγους.

Ευτυχώς, για πλήρη σεβασμού των αποφάσεων της Δικαιοσύνης έχει δεσμευτεί και ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.