Ελλιπή τα μέτρα ασφαλείας, κατέθεσε μάρτυρας στη δίκη του Μαρί

Σημαντική ήταν η κατάθεση του Κυριάκου Ανατολίτη, Πολιτικού  Μηχανικού στο Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα, για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν ιδιαίτερα μέτρα ασφάλειας στο χώρο των εμπορευματοκιβωτίων.

Στα  τέλη Φεβρουαρίου 2009 του δόθηκε εντολή ,κατέθεσε ,να πάει στη ναυτική βάση στο Μαρί και να  επιθεωρήσει το χώρο για την όσο το δυνατόν πιο οικονομική κατασκευή τσιμεντένιας βάσης στην οποία  θα τοποθετούταν εμπορευματοκιβώτια προς φύλαξη προσωρινά. Τελικά την κατασκευή ανέλαβε ιδιωτική εταιρεία .

Τον Ιούλιο, είπε, ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης του ζήτησε να πάει στη ναυτική βάση χωρίς όμως να του εξηγήσει τους λόγους. Την επομένη μέρα του είπε ότι ένα εμπορευματοκιβώτιο είχε ανοίξει και έπρεπε να το εξετάσουν. Τα εμπορευματοκιβώτια είπε ο κ.  Ανατολίτης, εφάπτονταν το ένα στο άλλο, «στοιβαγμένα σαν μια μικρή πολυκατοικία και ένα από αυτά είχε ανοίξει από όλες τις πλευρές σαν «καρπούζι». Σε σύσκεψη που έγινε μετά για να διαπιστωθεί ο λόγος της έκρηξης στο εσωτερικό του εμπορευματοκιβωτίου , ρωτήθηκε αν περιέχουν νιτρογλυκερίνη και ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης απάντησε αρνητικά. Συζητήθηκε η τοποθέτηση πέκκων για να ραντίζονται με νερό. Ο ίδιος είπε, είχε αναφέρει στον συνταγματάρχη Γεωργιάδη πως «θα ήταν επικίνδυνο προσωπικό του τμήματός μου να ανέβει στα εμπορευματοκιβώτια για να τοποθετήσουν τα πέκκα. Τότε ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης γύρισε και τον  ρώτησε: «Τώρα βγήκες πάνω. Είδες κίνδυνο;».

Η Αναστασία Κωνσταντούρη, η οποία εργάζεται στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας , είχε καταθέσει στην Αστυνομία στις 10/1/2011, ότι έλαβε οδηγίες από τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου Λεωνίδα Παντελίδη να ετοιμάσει επιστολή – πρόσκληση σε διάφορους αξιωματούχους του κράτους με θέμα συζήτησης το φορτίο του πλοίου Monchegorsk.

Η διπλωμάτης στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στον ΟΗΕ, Ελένη Απέγητου, ήταν εκείνη που χειρίστηκε την αλληλογραφία μεταξύ της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη με το Υπουργείο Εξωτερικών για να πάει στην Κύπρο αντιπροσωπεία της  Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και να επιθεωρήσει το φορτίο του πλοίου Monchegorsk.

«Η επίσκεψη δεν έγινε, οπότε δεν μπορώ να ξέρω τι θα συμβούλευαν, δεν έχω δει το φορτίο για να ξέρω» απάντησε η μάρτυρας .