Ελληνική ΑΟΖ: Ο «πάγος» από ΗΠΑ και η απραξία της κυβέρνησης

Τι συμβαίνει πραγματικά με την ελληνική ΑΟΖ;  Γιατί δεν προχωράει; Τι φοβάται η ελληνική κυβέρνηση; Πρόκειται για κάποια μόνο ερωτήματα που «στοιχειώνουν» το ζήτημα της διαχείρισης της ελληνικής ΑΟΖ, ένα θέμα που όπως φαίνεται δυσκολεύει και ίσως τρομάζει την ελληνική κυβέρνηση. Την ώρα, λοιπόν, που η Κύπρος εδώ και χρόνια (από εποχής Σπύρου Κυπριακού έως σήμερα με την κυβέρνηση του «αριστερού» Δημήτρη Χριστόφια) έχει ανοίξει και διαχειρίζεται το θέμα αυτό, η Ελλάδα δείχνει να παραπαίει μεταξύ …φθοράς και αφθαρσίας, υπό το φόβο ενδεχόμενων αντιδράσεων της Τουρκίας.

Τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και οι πολιτικοί χειρισμοί που θα μπορούσαν να γίνουν, έχουν υπαγορευθεί από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Είναι γεγονός ότι το State Department των ΗΠΑ, παρακολουθεί το όλο θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει τα μονομερή βήματα. Σε δύσκολη θέση φαίνεται πως βρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος είναι γνωστό ότι συνδέεται με σχέσεις φιλίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν από τότε που ο πρώτος ήταν Δήμαρχος Αθηναίων και ο δεύτερος Κωνσταντινούπολης. Η σχέση των δυο ανδρών έγινε πιο ισχυρή όταν ο Ταγίπ Ερντογάν φυλακίστηκε από το Κεμαλικό καθεστώς και ο Δ.Αβραμόπουλος θέλησε να τον επισκεφθεί στη φυλακή.

Ούτε όμως και αυτή η διαφαινόμενη άνεση στην επικοινωνία των δυο πολιτικών ανδρών φαίνεται να είναι ικανή για να τεθεί το όλο θέμα επί τάπητος και να αμβλύνει, ενδεχόμενες, αντιδράσεις της Τουρκίας.

Το τι πραγματικά συμβαίνει, θα πρέπει να το ερευνήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Η ευθύνη για τους συνεργάτες του και τους χειρισμούς τους, σε τόσο σημαντικά θέματα, είναι αποκλειστικά δική του.  Πάντως, ένα είναι σίγουρο: Η μικρή, κατά τα’ άλλα, Κύπρος τους έβαλε …τα γυαλιά.