Ελληνικά φρούτα ”βαφτίζονται” Κυπριακά

Σήμερα οι αγροτικές οργανώσεις , σύμφωνα με τις οποίες στις τάξεις των φρουτοπαραγωγών επικρατεί “μεγάλος αναβρασμός”, κατήγγειλαν ότι ,εγάλες ποσότητες φρούτων, κυρίως ροδάκινα, νεκταρίνια και μήλα, που προέρχονται από την Ελλάδα διοχετεύονται και πωλούνται στην κυπριακή αγορά με την ένδειξη «κυπριακά».

ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, Νέα Αγροτική Κίνηση και Ευρωαγροτικός είχαν σήμερα σύσκεψη με αντιπροσωπεία φρουτοπαραγωγών για συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή φρουτοκαλλιέργεια, συνεπεία των ρωσικών αντίμετρων, καθώς και για τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του έντονου, όπως καταγγέλλουν, φαινομένου του “βαφτίσματος” εισαγόμενων φρούτων ως “κυπριακών”.

Εκ μέρους όλων των αγροτικών οργανώσεων, ο Βοηθός ΓΓ της ΠΕΚ Χρίστος Παπαπέτρου δήλωσε ότι “οι έμποροι εισαγωγείς, σε συνεννόηση πολλές φορές και με καταστήματα πώλησης φρούτων, εκμεταλλευόμενοι την κάθετη μείωση της τιμής παραγωγού για τα φρούτα στην Ελλάδα ( εξ αιτίας των ρωσικών αντίμετρων), ενώ αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές, χρησιμοποιώντας αθέμιτες εμπορικές πρακτικές αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών και σε βάρος των Κυπρίων φρουτοπαραγωγών των οποίων τα φρούτα άρχισαν να εκτοπίζονται από την κυπριακή αγορά”.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου, στις τάξεις των Κύπριων φρουτοπαραγωγών επικρατεί “μεγάλος αναβρασμός”, καθώς “τα κυπριακά φρούτα μένουν στα χέρια των παραγωγών”.

Οι αγροτικές οργανώσεις κάλεσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να προβούν άμεσα σε αυστηρούς ελέγχους και να εντοπίσουν και να καταγγείλουν τους παρανομούντες.

“Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι αγροτικές οργανώσεις και φρουτοπαραγωγοί να λάβουμε τέτοια μέτρα ώστε να προστατεύσουμε την κυπριακή παραγωγή, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που ακολουθούνται στην αγορά” προειδοποίησαν.