Ελλειμμα σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού – Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής Προστασίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το κράτος πρόνοιας έχει «γυρίσει την πλάτη» στα δικαιώματα των παιδιών.Υγεία, παιδεία, γενικότερη εκπαίδευση και κοινωνική ευημερία, παρουσιάζουν έλλειμμα, κυρίως λόγω της έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών.

Οι αριθμοί καταδεικνύουν υψηλά βίας και κακοποίησης των παιδιών σε σχέση με το μέγεθος της Κύπρου. Βία φυσική και ψυχολογική προς το ίδιο το παιδί, ή από τον ένα γονέα προς τον άλλο ενώπιον των παιδιών τους. Σε συνδυασμό με την αντίληψη ότι η βία είναι μορφή πειθαρχίας.

Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί… Οι έλεγχοι της Επιτροπής Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς τους μικρούς της κοινωνίας. Μέσα και έξω από την οικογένεια, σε παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, στους τομείς των ΜΜΕ, του αθλητισμού, του πολιτισμού, του διαδικτύου.

Με τις επισημάνσεις αυτές και την ευχή να γίνονται βήματα, έστω αργά αλλά σταθερά, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά παρέδωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την ετήσια έκθεσή της.

Ουσιαστικά δεν έχει επέλθει καμία βελτίωση, υπάρχει όμως μία κουλτούρα θετική δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως συνεργάτη της τον ελεγκτικό θεσμό αλλά και για τις συστάσεις του προέδρου προς τους υπουργούς να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις επισημάνσεις της Επιτροπής Προστασίας των παιδιών.

 

Με τη φράση … ο σεβασμός των δικαιωμάτων των παιδιών από μία κοινωνία, δεικνύει το επίπεδο πολιτισμού της, ο Δημήτρης Χριστόφιας, παρέλαβε την έκθεση και μίλησε για αλλαγή νοοτροπίας με βήματα όμως αργά.