Ελλειμματικό κατά 9 εκατ. το Ταμείο Προνοίας υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών

Οι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους υπαλλήλους του πρώην κρατικού αερομεταφορέα κατά τη συζήτηση το θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών υποστήριξαν ότι περίπου 25% λιγότερα είναι τα χρήματα που περιλαμβάνονται στο κονδύλι της Κυβέρνησης για τα ελλείμματα του Ταμείου Προνοίας των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η Επιτροπή εξέτασε σήμερα το αίτημα της Κυβέρνησης για αποδέσμευση κονδυλίου 10 εκ. ευρώ για κάλυψη των αποζημιώσεων που αποφάσισε η Κυβέρνηση να δώσει σε υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος , αυτά τα χρήματα έχουν κατά κύριο λόγο στόχο να καλύψουν ελλείμματα του Ταμείου Προνοίας των υπαλλήλων που δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι οι διοικήσεις της εταιρείας δεν κατέβαλλαν τα ποσά που όφειλε να καλύψει το κράτος.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θεωρούν ότι αυτές οι αποζημιώσεις δεν είναι ικανοποιητικές, αφού δεν καλύπτουν τα πραγματικά ελλείμματα, δηλαδή κατ΄ ισχυρισμόν από πλευράς της ΣΕΚ αλλά και άλλων οργανώσεων, είπε, το έλλειμμα του Ταμείου Προνοίας ανέρχεται στα €9 εκ..

«Έχουμε ζητήσει αυτά τα στοιχεία να μας δοθούν γραπτώς από την Κυβέρνηση, όπως επίσης έχουμε ζητήσει να μας επεξηγηθεί κατά πόσο η μη πληρωμή αυτών των συνεισφορών ήταν νόμιμη. Αναμένουμε να έχουμε αυτές τις εξηγήσεις πριν να προχωρήσουμε στην περαιτέρω εξέταση της αποδέσμευσης του συγκεκριμένου κονδυλίου», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι εγείρονται νομικά ζητήματα που θα πρέπει να ξεκαθαριστούν για να γνωρίζει η Επιτροπή ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις του κράτους σε περίπτωση που δεν υπάρξει μια αμοιβαία θετική και συμφωνημένη κατάληξη. Πρόσθεσε ότι αυτό το ζήτημα ενδεχομένως να οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, θεωρούν ότι το έλλειμμα του ταμείου δεν καλύπτεται σε ποσοστό 25% περίπου.

Παράλληλα η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε αποδέσμευση και ξεπάγωμα όλων των θέσεων για τις οποίες υποβλήθηκαν σήμερα αιτήματα.

Μεταξύ των θέσεων που αποδεσμεύονται είναι η θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) και του Αναπληρωτή Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της ΑΤΗΚ, 5 θέσεις Επιθεωρητή Πλοίων (Κλ. Α8. Α10 και Α11) στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, θέσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, 5 θέσεις του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρίες καθώς και θέσεις στον Κυπριακό Στρατό.