Ελλάδα: Lockdown ως τις 14/12 και… βλέπουμε

«Ο δρόμος μας, ίσως, να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα». Με αυτή τη φράση στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να δώσει το στίγμα της στρατηγικής της κυβέρνησης ως προς την άρση των περιορισμών, για την οποία τόσος λόγος έχει γίνει τις προηγούμενες μέρες.

Μάλιστα, σε άλλο σημείο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας», στέλνοντας ένα διττό μήνυμα: τόσο προς τους πολίτες, αναφορικά με το κριτήριο που θα καθορίσει την κυβερνητική στρατηγική, όσο και προς υπουργούς που όλο το τελευταίο διάστημα έχουν μπει στον πειρασμό της σεναριολογίας του ανοίγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πρωινή σύσκεψη για τον κορονοϊό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε και πάλι να μην έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Και αυτό δεν είναι παράλογο, υπό την έννοια ότι ο πρωθυπουργός, αλλά και η ομάδα κρούσης, δεν έχουν όλα τα δεδομένα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς το τέλος της εβδομάδας. Κρίσιμες θα είναι οι συσκέψεις της Πέμπτης και της Παρασκευής, ενώ ως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα. Όσο για τον χάρτη της προοδευτικής άρσης των περιορισμών, με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί να εκτείνεται και πέραν της χριστουγεννιάτικης ανάπαυλας, όπως έγινε στην περίπτωση της Γαλλίας, με αναφορά στην προοπτική επαναλειτουργίας που δεν θα λειτουργήσουν με άμεση προτεραιότητα.

Με βάση τα δεδομένα, όπως έχει γράψει το reader.gr εδώ και μέρες, το πιθανότερο σενάριο είναι η παράταση του lockdown ως τις 14/12. Ούτως ή άλλως, πέραν της πιθανής επαναλειτουργίας των Δημοτικών, τίποτε άλλο δεν συζητείτο να ανοίξει πριν από τις 14 του μήνα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παράλληλα, και η προοπτική επαναλειτουργίας των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων απομακρύνεται για τις 7 του μήνα. Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί, όπως έγραψε από χθες το reader.gr, η πρώτη επαφή της επιτροπής των λοιμωξιολόγων με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για να συζητήσουν το θέμα. Και ανάμεσα στους επιστήμονες, άλλωστε, υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για το ζήτημα, με κάποιους να τάσσονται υπέρ της επαναλειτουργίας των Δημοτικών, έστω και στις 14/12, και κάποιους να τονίζουν ότι δεν πρέπει να αυξηθεί υπέρμετρα η κινητικότητα. Κατά τα άλλα, φαίνεται πως Γυμνάσια και Λύκεια θα παραμείνουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης ως το τέλος του έτους.

Η απόφαση για τα Δημοτικά, λόγω και της μεγάλης κινητικότητας, θα ληφθεί και σε συνάρτηση με την απόφαση για την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσουν, με αυστηρούς κανόνες, τα καταστήματα λιανικής, τα εποχικά καταστήματα, αλλά μετά τις 14 του μήνα, κάτι που επίσης δεν είναι κλειδωμένο. Κεντρική προσέγγιση της κυβέρνησης, δε, είναι η όποια άρση των περιορισμών να γίνει σε οριζόντια βάση, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί να διατηρηθεί σε ορισμένες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ένα καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, όταν έρθει η ώρα της άρσης κάοιων περιορισμών.