Ελλάδα: Το πείραμα της Αστυπάλαιας – Ανακοινώσεις σήμερα στο νησί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (Video)

Την Αστυπάλαια θα επισκεφτεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος από την “πεταλούδα του Αιγαίου” θα κάνει ανακοινώσεις για τα επόμενα ενεργειακά βήματα και την δημιουργία και άλλων “πράσινων και έξυπνων” νησιών στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen Dr. Herbert Diess, θα βρεθούν στο νησί ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Δημάρχου Αστυπάλαιας Νίκου Κομηνέα και του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του έργου «Smart & Sustainable Island».Επτά μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Volkswagen, και παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, παραδίδονται επισήμως σήμερα τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης από την εταιρεία, καθώς και δώδεκα σταθμοί φόρτισης από τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επίσης την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-astypalea που θα επιτρέπει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού να λάβουν σημαντικές επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το νησί της Αστυπάλαιας θα μετατραπεί -στο πλαίσιο του φιλόδοξου, πρωτοποριακού και μακρόπνοου έργου-στο πρώτο ενεργειακά “έξυπνο και πράσινο” νησί της Μεσογείου, ενώ το συγκεκριμένο και οριοθετημένο χρονοδιάγραμμα του έργου βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

● την ηλεκτροκίνηση, δηλαδή την προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων ΙΧ και ΔΧ

● τις νέες υπηρεσίες μετακίνησης με διαμοιραζόμενα ΜΜΜ και υπηρεσίες συγκοινωνίας κατά παραγγελία

● και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η πολυπλοκότητα του έργου προϋποθέτει τη συνεργασία πολλών συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, που έχουν ήδη πετύχει αρκετά “στοιχήματα” μέσα στους επτά μήνες επιδιώκοντας να προσθέσουν καια άλλους κρίκους στην ίδια αλυσίδα πρωτοβουλιών.
fact_sheet
fact_sheet2
fact_sheet3
fact_sheet4
fact_sheet5
fact_sheet6

Παρόντες στην εκδήλωση ενημέρωσης και παράδοσης, αναμένεται ότι θα είναι οι: Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, Γενική Γραμματέας Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, οι βουλευτές Δωδεκανήσου: Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Τσαμπίκα Ιατρίδη, και Γιάννης Παππάς, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος. Παρόν και ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Dr. Ernst Reichel, ενώ από τη Volkswagen τα στελέχη Lucas Casanovas Garcia (Διευθύνων Σύμβουλος SEAT), Nicole Mommsen (Επικεφαλής Volkswagen Communications), Michael Manske (Volkswagen Communications), Dr. Thomas Steg (Head of Public Affairs), Maik Stephan (Head Group Business Portfolio Management). Τέλος, παρόντες και Αντώνης Μαυριδόγλου (Αντιπρόεδρος) και Στέφανος Σίρτης (Διευθύνων Σύμβουλος) από την Κosmocar, επίσημη αντιπροσωπεία της Volkswagen στην Ελλάδα.

Με “φόντο” την Αστυπάλαια ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αναδείξει τη σημασία της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην χώρα μας για την ανάπτυξη της οικονομίας, θα υπογραμμίσει ότι το ενδιαφέρον που παρατηρείται αποτελεί “ψήφο εμπιστοσύνης” για την Ελλάδα και θα επισημάνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για το ασφαλές άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου. Θα αναφερθεί στο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό και στην τήρηση των μέτρων ώστε το άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου να γίνει με ασπίδες προστασίας από την πανδημία και για τους τουρίστες αλλά και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.