Ελλάδα: Το διάγγελμα Μητσοτάκη την Παρασκευή… Από του χρόνου τα σχολεία…

Οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει την Παρασκευή.

Εβδομάδα εξελίξεων είναι αυτή που διανύουμε σχετικά με το lockdown στην χώρα, καθώς όλα συνηγορούν πως την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του θα απευθυνθεί για ακόμα μία φορά στον ελληνικό λαό.

Η παράταση του lockdown θεωρείται δεδομένη, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου, ούτε καν για τα δημοτικά σχολεία, τα οποία ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Μάλιστα, η άποψη πως δεν πρέπει να ανοίξουν πριν τα Χριστούγεννα, όλο και δυναμώνει και είναι πολύ πιθανό να υπερισχύσει, καθώς δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν μόνο για τα 10 ημέρες μαθημάτων. Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστούν εκπλήξεις, καθώς στο τραπέζι υπάρχει και ο παράγοντας εργαζόμενοι γονείς.

Επειδή όμως υπάρχουν δύο τάσεις επί του θέματος μεταξύ των ειδικών και η τελική εισήγηση θα παρθεί με πλειοψηφία, την τελική απόφαση θα την πάρει ο Κυριακός Μητσοτάκης.

Για τα γυμνάσια και τα λύκεια, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως δεν θα επιστρέψουν στις τάξεις μέσα στο 2020.

Από εκεί και πέρα, το μεγάλο ερώτημα αφορά το λιανεμπόριο και τα μικρά καταστήματα (που θα ανοίξουν πρώτα). Με τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα, πάει τουλάχιστον για τις 14 Δεκεμβρίου με πολύ αυστηρά μέτρα, ενώ εξαιρετικά αμφίβολο παραμένει το αν θα ανοίξει η εστίαση.

Όλα πάντως θα κριθούν με τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα πάρει ο Πρωθυπουργός μία μέρα πριν το διάγγελμά του και από τις τελικές εισηγήσεις που θα έχει από τους γιατρούς.