Ελλάδα: Την τελευταία εβδομάδα ανιχνεύτηκαν 36 νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Τριάντα έξι νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ανιχνεύθηκαν στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Δεκαεπτά ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, οι επτά εξ αυτών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Αναλυτικά, από την αρχή της περιόδου 2022 μέχρι και σήμερα Τρίτη, έχουν διαγνωστεί συνολικά 196 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 122 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 74 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα, διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν 36 νέα κρούσματα.

Έχουν καταγραφεί συνολικά 15 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 74 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων τα 85 έτη). Ένας επιπλέον θάνατος ασθενούς με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκε σε άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα

Τη φετινή περίοδο τα περισσότερα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν αναφερθεί σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Τρικάλων, Λάρισας, Καβάλας και Φθιώτιδας.