Ελλάδα: Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας – Τι αλλάζει

Ελλάδα: Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας – Τι αλλάζει

Τα νέα μέτρα που ισχύουν απο  σήμερα Δευτέρα, 28 Ιουνίου

Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από σήμερα, σταματά να ισχύει.

-Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

-Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.

-Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

-Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

-Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

-Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

-Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

-Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Σήμερα, αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Σήμερα,  αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις διευκολύνσεις που θα απολαμβάνουν όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι έχουν διαμορφώσει το άνοιγμα των “προνομίων” σε δύο “κύματα” με ορίζοντα τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Έτσι αρχικά θα επιτραπεί σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες η ελεύθερη είσοδος σε χώρους πολιτισμού, όπως είναι οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι συναυλίες, ενώ σε δεύτερη φάση θα επιτραπεί η είσοδος των εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως μπαρ, καφέ και εστιατόρια.

Ταυτόχρονα, ο διάλογος για τη δημιουργία Covid free επιχειρήσεων έχει ανοίξει. Ο επιχειρηματίας θα έχει την ευκαιρία να επιλέγει να λειτουργεί την επιχείρησή του μόνο με εμβολιασμένους, απολαμβάνοντας διευκολύνσεις όπως μεγαλύτερη πληρότητα, χωρίς μέτρα προστασίας, όπως μάσκες και τεστ.

Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις που δεν επιλέξουν κάτι τέτοιο, θα τηρούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως μάσκες και τεστ αλλά και χαμηλότερη πληρότητα.