Ελλάδα: Σήμερα η πρώτη προεκλογική αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή

Ως η… «μητέρα όλων των μαχών» της προεκλογικής περιόδου προοιωνίζεται η σημερινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και δεν αποκλείεται να είναι η τελευταία κόντρα των πολιτικών αρχηγών για την τρέχουσα πολιτική περίοδο, καθώς στο τέλος του μήνα το Κοινοβούλιο θα διακόψει τις εργασίες και είναι πολύ πιθανό να διαλυθεί εντός του Αυγούστου.

Αν και η συζήτηση, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ως αντικείμενο την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, όλα μαρτυρούν ότι θα εξελιχθεί σε μια σφοδρή και εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με φόντο την προεκλογική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, μια ατμόσφαιρα που εντείνεται και από το γεγονός ότι μια μέρα μετά, αύριο Πέμπτη 7 Ιουλίου, συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν επιτελικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, στις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη είναι να εξαντλήσει την πρωτολογία του κάνοντας απολογισμό των κοινωνικών πολιτικών που ακολούθησε η κυβέρνησή του την τελευταία τριετία και τα επιτεύγματα που εκτιμά ότι είχαν τα μέτρα τα οποία έλαβε στους τομείς της ανάπτυξης, της ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών, της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης των εισοδημάτων καθώς και της θέσπισης αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που συνέβαλαν στη θέση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα είναι σε ετοιμότητα για να «σηκώσει το γάντι» σε κάθε θέμα που θα εγερθεί από την αντιπολίτευση και ειδικότερα από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και θα αφορά τα ζητήματα των εξωτερικών σχέσεων της χώρας ή οποιονδήποτε άλλον τομέα της κυβερνητικής πολιτικής. Ο ίδιος, άλλωστε, θα πει ότι οι πολίτες στις επόμενες εκλογές θα έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της περιόδου διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με εκείνα της τελευταίας τριετίας. Τα όσα, άλλωστε, περιλάμβανε η ομιλία που εκφώνησε το πρωί της Τρίτης στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν ένα σαφές δείγμα του τρόπου που θα κινηθεί σήμερα αλλά και στη συνέχεια.

Σε σχέση με τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να πει κάτι περισσότερο από όσα έχει πει ως τώρα και συνοψίζονται στην επισήμανση ότι ο ίδιος προτίθεται να εξαντλήσει την θητεία για την οποία εξελέγη και ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να μεταβληθεί η πρόθεσή του είναι η επικράτηση τοξικού κλίματος διαρκείας στην αντιπαράθεση των κομμάτων.

Αν και οι πληροφορίες κυβερνητικών αξιωματούχων επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις του, τις οποίες προσδιορίζει για μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θεωρείται σημαντική η διατύπωση που θα χρησιμοποιήσει. Πηγές, πάντως, κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου πιθανολογούσαν ότι θα προτρέψει τον κ. Τσίπρα να μην είναι ανυπόμονος για να υποστεί τη νέα ήττα που τον περιμένει, όπως προεξοφλούν όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης.