Ελλάδα: Σήμερα ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο – Χριστούγεννα με sms και ψώνια με…click away

Με το λιανεμπόριο σε καραντίνα και τα sms στη ζωή μας αναμένεται να κάνουμε φέτος Χριστούγεννα, καθώς η επιδημιολογική εικόνα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση άνοιγμα της αγοράς. Τι θα γίνει με το ρεβεγιόν.

Ο κύβος ερρίφθη και σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι…ανεπαίσθητη, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ούτε καν το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, κάτι που ήταν ο στόχος στις αρχές Νοεμβρίου, όταν και επεβλήθη το δεύτερο lockdown. Πλέον, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα ισχυρό πλέγμα περιορισμών που θα διαρκέσει ως τις 7 Ιανουαρίου, με ελάχιστες χαραμάδες, τόσο για ψυχολογικές ανάσες όσο και για να λειτουργήσει κάπως η αγορά.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα στις 11:00 από τον Στέλιο Πέτσα και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως και να έχει, πάντως, το πλαίσιο έχει ήδη σκιαγραφηθεί από χθες, με τους λοιμωξιολόγους να εισηγούνται το άνοιγμα των κομμωτηρίων από την ερχόμενη Δευτέρα, όχι όμως και των κέντρων αισθητικής, ενώ θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, επίσης από τη Δευτέρα, τα βιβλιοπωλεία που έχουν ως μόνο αντικείμενο την πώληση βιβλίων, βεβαίως με αναλογία πελατών/τετραγωνικά. Και από εκεί και πέρα, το λιανεμπόριο περνά στη σφαίρα του click away, δηλαδή της ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας και παραλαβής σε προκαθορισμένη μέρα και ώρα από το κατάστημα. Είναι άκρως πιθανό, δε, η μέθοδος αυτή να ξεκινήσει και από την Κυριακή, αντί της Δευτέρας, ώστε το λιανεμπόριο να κερδίσει έστω και μια μέρα.

Πρακτικά, για όλη τη διάρκεια των εορτών, κανένα κατάστημα δεν θα ανοίξει με φυσική παρουσία πελατών, πέραν του click away. Το ίδιο ισχύει και για τα εμπορικά κέντρα, τα οποία δεν θα ανοίξουν καθόλου. Το μέτρο προωθείται, προκειμένου να αποσυμφορηθούν και οι εταιρίες courier, οι οποίες αυτές τις μέρες έφτασαν στα όριά τους και δεν θα κατάφερναν να διαχειριστούν και τον όγκο των χριστουγεννιάτικων παραγγελιών.

Επίσης, αύριο πρόκειται να ανακοινωθεί παράταση του απαγορευτικού κυκλοφορίας και της διατήρησης του καθεστώτος των μετακινήσεων με sms έως 21/12, ενώ περιορισμοί θα υπάρχουν και καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών. Εφόσον δεν ανοίγει κανονικά το λιανεμπόριο, δεν αναμένεται και να αλλάξει ο περιορισμός κυκλοφορίας από τις 21:00.

Ένα «παράθυρο» φαίνεται, πάντως, ότι εξετάζεται για τις εκκλησίες. Μέσα στην περίοδο των εορτών θα μπορέσουν να γίνουν κάποιες λειτουργίες με εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό πιστών εντός του ιερού ναού, σε μια συμβολική κίνηση, προκειμένου να επέλθει και η ισορροπία εντός της Ιεράς Συνόδου, μετά και τη συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προ ημερών.

Όσο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αναμένεται να μειωθεί η περίοδος της καραντίνας των ταξιδιωτών από τις 10 μέρες που ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες από τις 18/12 και εντεύθεν, πιθανόν στις 5 ημέρες.

Τέλος, εκκρεμότητα αποτελεί και το τι θα γίνει με τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, για τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μπορούμε να βρεθούμε με έως και 9 άτομα. Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει προβληματισμός για τις συναθροίσεις στα σπίτια, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην παραταθεί το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας εκείνες τις ημέρες και οι επισκέψεις να γίνουν εντός της μέρας. Μένει αυτό να φανεί κατά πόσο θα ισχύσει ως την τελευταία στιγμή, μιας και στο τραπέζι είναι και η σκέψη για ελαφρά παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.