Ελλάδα: Μια δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει συστήνει η Επιτροπή Εμβολιασμών

Δύο νέες σημαντικές συστάσεις για τον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης Covid-19 ετοιμάζεται να κάνει το προσεχές διάστημα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Εξετάζοντας όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν, η Επιτροπή αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, ίσως κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας, να ανακοινώσει ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει και αναρρώσει από την Covid-19 μπορούν να εμβολιαστούν εντός 90 ημερών (3 μήνες) από την πρώτη ημέρα που νόσησαν.

Μάλιστα, ο εμβολιασμός των ατόμων που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό θα θεωρείται πλήρης και με μια δόση του εμβολίου, αντί δύο που κάνουν οι πολίτες προκειμένου να μη νοσήσουν από Covid-19.

Όπως εξηγούν ειδικοί, στην περίπτωση των ατόμων που έχουν νοσήσει και αναρρώσει «θεωρούμε ότι η Covid-19 είναι όπως η πρώτη δόση του εμβολίου γι’ αυτό και με την χορήγηση μιας μόνο δόσης εμβολίου μετά την ανάρρωση ο ασθενής έχει καλυφθεί πλήρως, όπως κάποιος που κάνει δύο δόσεις εμβολίου».

Αναφορικά με τη μία δόση εμβολίου που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να συστήσει στα άτομα που έχουν αναρρώσει από την Covid-19, ως κατάλληλα θεωρούνται όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια που διατίθενται στη χώρα μας.

Τέλος, η δεύτερη σύσταση που αναμένεται το επόμενο διάστημα να γίνει από την Επιτροπή αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών έναντι του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε χθες Δευτέρα η πρόεδρος κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, «η έμφαση επί του παρόντος πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό των ενηλίκων προκειμένου να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας».

Στοιχεία για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας στην κοινότητα αναμένεται να είναι διαθέσιμα μετά τις 15 Ιουλίου. Στα μέσα καλοκαιριού λοιπόν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα επανεξετάσει το πλαίσιο εμβολιασμού των παιδιών, καθώς θα έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) τουλάχιστον ένα εμβόλιο Covid-19 για παιδιά. Έτσι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα του τι θα ισχύει επί του θέματος.

Να σημειωθεί ότι στον Καναδά έχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός παιδιών και στις ΗΠΑ αναμένεται να συμβεί το ίδιο μετά την έγκριση του FDA. Στην Ελλάδα, επί του παρόντος εμβολιάζονται έφηβοι 16-18 ετών με σοβαρά χρόνια υποκείμενα νοσήματα, όπως νευρομυϊκές παθήσεις, και αναπηρίες. Μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θεωρούν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να εμβολιαστούν και παιδιά με υποκείμενα νοσήματα της ηλικιακής ομάδας 12-15 ετών.

Τέλος, αναφορικά με τον γενικό πληθυσμό των υγιών παιδιών 5-18 ετών δεν κρίνεται προς το παρόν αναγκαίος ο εμβολιασμός τους έναντι της Covid-19 καθώς νοσούν ελαφρύτερα αλλά και από τις μέχρι τώρα κλινικές μελέτες προκύπτει ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό δεν είναι τόσο μεγάλα όσο εκείνα που αποκομίζουν οι ενήλικοι.