Ελλάδα – Κορωνοϊός: Μήνας «κλειδί» ο Σεπτέμβριος – Οι τρεις παράγοντες…

Ενώ τα «μαθηματικά» της πανδημίας δείχνουν πως ο κορωνοϊός θα είναι και αυτή την σεζόν πανταχού παρών, η πορεία των εμβολιασμών αναδεικνύεται σε κρίσιμο όπλο προκειμένου να αποφευχθεί νέα πίεση στο ΕΣΥ.

Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.064 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ κατεγράφησαν 35 θάνατοι. Παράλληλα, σε 333 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κάτι που φανερώνει πως μπορεί οι επιπτώσεις του νέου κύματος να μην είναι τόσο σφοδρές όσο των προηγουμένων, ωστόσο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid σε όλη τη χώρα ανέρχεται στο 68%, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου και χωρίς το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων.

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο επιθετική και μεταδοτική που όσοι γυρίζουν πρέπει να προσέξουν 5-6 μέρες και να κάνουν τεστ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί» είπε σε δηλώσεις στον ALPHA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη τονίζοντας παράλληλα ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ήδη πολύ δύσκολη καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και αναμένεται γίνει πιο δύσκολη με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων.

 

Η πληρότητα ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, όπως είπε φθάνει στο 68%. Στην Αττική 67%, στην Θεσσαλονίκη 71,2% και στην Κρήτη 79,5%. Σημείωσε δε ότι οι ειδικοί ανησυχούν και για την αύξηση των θανάτων που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα.

Αυξάνονται οι νέοι που εμβολιάζονται

Την ίδια ώρα, πάντως, αισιοδοξία επικρατεί για τον εμβολιασμό των νέων οι οποίοι φαίνεται να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των επιστημόνων και της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, παρατηρήθηκε αύξηση φτάνοντας τους 373.000 σε ποσοστό 42%. Ο αριθμός αφορά τόσο όσους έχουν εμβολιαστεί όσο και εκείνους που έχουν κλείσει ραντεβού.

Σύμφωνα με το OPEN TV, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 7%, δηλαδή 26.000 παιδιά, ενώ στις ηλικίες 15-17 ετών το ποσοστό είναι μεγαλύτερο, καθώς έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 60.000 έφηβοι, δηλαδή ποσοστό 17%.

 

Στην εμβολιαστική κάλυψη την πρώτη θέση παίρνουν οι ηλικίες 75-79 ετών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί στο 86%, ενώ σημειώνεται ότι ήταν και από τις πρώτες πληθυσμιακές ομάδες που είχαν πρόσβαση στην πλατφόρμα. Σύμφωνα με τα στατιστικά του εμβολιασμού, έχουν πραγματοποιηθεί 5.991.224 εμβολιασμοί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ 5.697.216 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Γιατί είναι κρίσιμος ο Σεπτέμβριος

Μιλώντας από πλευράς του στον ANT1, o καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ηρακλής Τσαγκάρης σημείωσε ότι «Υπάρχει μια ήπια αύξηση στις εισαγωγές» σε πανελλαδικό επίπεδο, την οποία χαρακτήρισε «ανησυχητική».

Όπως εξήγησε το πώς θα πάει ο Σεπτέμβριος θα εξαρτηθεί από την επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου, το άνοιγμα των σχολείων και τον ρυθμό των εμβολιασμών. «Αυτοί οι τρεις παράγοντες θα καθορίσουν το κατά πόσο ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας μήνας που θα οδηγήσει σε μία ήπια εξέλιξη της πανδημίας, ή θα συνδυαστεί με μια πολύ αρνητική εξέλιξη» είπε χαρακτηριστικά.

Επιστρέφουν οι αδειούχοι του Αυγούστου

Η μεγάλη επιστροφή ολοκληρώνεται όμως η ανησυχία για διασπορά του κορωνοϊού όλο και αυξάνεται. Προβληματισμένοι από το αυξημένο ιικό φορτίο στα νησιά είναι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στον Πειραιά και τονίζουν πως θα κάνουν κάποιο rapid ή self test προκειμένου να προστατέψουν τους οικείους τους αλλά και τους ίδιους.

Από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου θα διατίθενται από τα φαρμακεία δύο δωρεάν self tests σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανεμβολίαστων πολιτών στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης της διασποράς. Το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.