Ελλάδα – Κομπίνα “μαμούθ”: Οργανωμένο κύκλωμα «σήκωσε» από λογαριασμό επιχειρηματία 195.000 ευρώ!

Οργανωμένο κύκλωμα με την συμμετοχή 46 Ελλήνων, οι περισσότεροι εκ των οποίων Ρομά, και πέντε αλλοδαπών από Μπαγκλαντές, Ρουμανία, Αλβανία και Βουλγαρία, αποκαλύφθηκε από την έρευνα της Ασφάλειας Λάρισας για την αρπαγή 194.900 ευρώ από τον λογαριασμό ενός 46χρονου επαγγελματία από τη Λάρισα με τη μέθοδο «vishing», δηλαδή την αλίευση απόρρητων στοιχείων μέσω τηλεφώνου.

Η κομπίνα “μαμούθ” έγινε το απόγευμα της 5ης Αυγούστου 2022, όταν ένας άγνωστος κάλεσε μέσω Viber στο κινητό του έναν συγγενή του 46χρονου, ισχυρίστηκε ότι είναι ο γιος του λογιστή του και του ζήτησε έναν τραπεζικό λογαριασμό, δήθεν για να κατατεθεί σε αυτόν ένα επίδομα. Στη συνέχεια, υπέδειξε στον ανυποψίαστο άνδρα πώς να μπει μέσω e-banking στον συγκεκριμένο λογαριασμό και του υφάρπαξε τους κωδικούς.

Έτσι, μετέφερε διαδοχικά συνολικά 194.900 ευρώ σε επτά διαφορετικούς λογαριασμούς της ίδιας τράπεζας, μοιράζοντάς τα σε ποσά 6.000 ως 36.000 ευρώ. Στη συνέχεια, μέσα σε λίγα λεπτά μοίρασε από τους επτά λογαριασμούς ποσά 2.950 ως 5.000 ευρώ σε άλλους 44 τραπεζικούς λογαριασμούς. Την επόμενη ημέρα, τουλάχιστον 27 μέλη του κυκλώματος έκαναν ανάληψη των χρημάτων από ATM στην Αθήνα και την Φθιώτιδα.

Από την έρευνα της Ασφάλειας Λάρισας προέκυψε ότι οι 51 δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών συμμετείχαν στην απάτη. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για σύσταση εγκληματικής ομάδας- συμμορίας που έχει οργανωθεί για τη διάπραξη απατών, απάτη, απάτη με υπολογιστή με ζημία που υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ, συνέργεια σε κακουργηματική απάτη, απόπειρα απάτης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά περίπτωση, υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.