Ελλάδα: “Κλείδωσε” η παράταση της επαναγοράς των ομολόγων

Έως και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε   σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Euro working group,να παραταθεί η επαναγορά των ομολόγων,  προκειμένου να εξαντληθούν τα περιθώρια για επίτευξη υψηλότερης συμμετοχής.

Το ενδεχόμενο της παράτασης είχαν αφήσει ανοιχτό από χθες το βράδυ Έλληνες αξιωματούχοι,σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters, Dow Jones Newswires καθώς και  Wall Street Journal. Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στην τηλεδιάσκεψη του  Euro Working Group, ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν σε εντατικούς ρυθμούς με τους εταίρους στο εξωτερικό, όπου βρίσκονται Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και με τους αναδόχους της επαναγοράς.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή ομολογιούχων, αλλά και να κλειδώσει το ποσό των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο σύνολο των προσφορών ανταλλαγής χρέους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο μόνος δρόμος φαίνεται αυτός της παράτασης, όπως έλεγαν στα διεθνή πρακτορεία Έλληνες αξιωματούχοι. Θα ανοίξει εκ νέου το βιβλίο προσφορών, ώστε να επιτευχθεί το 100% του στόχου, είτε με τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, είτε με νέες προσφορές από το εξωτερικό.το αποτέλεσμα της επαναγοράς θα πρέπει να επικυρωθεί από το Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου, το οποίο ενδέχεται να αποφασίσει και για κρίσιμες παραμέτρους ως προς το τελικό ύψος του προγράμματος επαναγοράς.

Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης ενδέχεται να τεθεί και θέμα αύξησης της χρηματοδότησης από τον EFSF προς την Ελλάδα για την επαναγορά. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει την αποδοχή υψηλότερων προσφορών μειώνοντας περισσότερο το χρέος.

Το ποσό που συγκεντρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έφτασε το προσδοκώμενο των 30 δις. (είναι γύρω στα 26 με 28 δισεκατομμύρια).