Ελλάδα: Καταδίωξη των Τούρκων διακινητών που μετέφεραν παράνομα μετανάστες (Video)

Διπλή καταδίωξη σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (2/2) στην θαλάσσια περιοχή Θερμά της Κω, όταν λιμενικοί χρειάστηκε να πυροβολήσουν τις μηχανές δύο σκαφών με παράνομους μετανάστες. Όταν το Λιμενικό Σώμα εντόπισε τα δύο ταχύπλοα διακινητών, προσπάθησαν να εμβολίσουν το περιπολικό σκάφος. Στο πρώτο περιστατικό διασώθηκαν 20 παράνομοι μετανάστες που είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία ενώ συνελήφθησαν και δύο διακινητές, ενώ στη δεύτερη καταδίωξη διασώθηκαν 18 άτομα και συνελήφθη ένας διακινητής.

«Βραδινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ευρισκόμενο σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ύποπτο ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στη θαλάσσια περιοχή “ΘΕΡΜΑ” ν. Κω (βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7 ναυτικών μιλίων από την περιοχή Ντάτσα Τουρκίας). Το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για να το ακινητοποιήσει, με αρνητικά αποτελέσματα. Ακολούθησε καταδίωξη, με τον χειριστή του Τ/Χ σκάφους να προβαίνει σε επανειλημμένες απόπειρες εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα. Εν συνεχεία το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη στοχευμένων βολών ακριβείας στους εξωλέμβιους κινητήρες, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου και τη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών χειριστών, φερόμενων ως διακινητών των υπολοίπων είκοσι (20) αλλοδαπών» αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση.

Αναφορικά με τη δεύτερη καταδίωξη, το Λιμενικό Σώμα σημειώνει: «Επίσης, βραδινές ώρες σήμερα στην ίδια θαλάσσια περιοχή (“ΘΕΡΜΑ” ν. Κω), εντοπίστηκε έτερο ταχύπλοο σκάφος να κινείται ύποπτα και με μεγάλη ταχύτητα χωρίς να ανταποκρίνεται στη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων από το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Και σε αυτή την περίπτωση ακολούθησε καταδίωξη, με τον χειριστή του Τ/Χ σκάφους να προβαίνει σε απόπειρα εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με αποτέλεσμα τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα. Εν συνεχεία, το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη στοχευμένων βολών ακριβείας στους εξωλέμβιους κινητήρες, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου και τη σύλληψη ενός (01) αλλοδαπού χειριστή, φερόμενου ως διακινητή των υπολοίπων δεκαεπτά (17) αλλοδαπών».