Ελλάδα – Κακοκαιρία Barbara προ των πυλών: Ουρές για αγορά αντιολισθητικών αλυσίδων

Η κακοκαιρία Barbara είναι προ των πυλών, με τις αρχές να είναι σε επιφυλακή, προειδοποιώντας και τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα για ακραία καιρικά φαινόμενα, που ενδέχεται να φέρουν χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υποχρεωτική προμήθεια αντιολισθητικών αλυσίδων, με την ΕΛΑΣ να είναι έτοιμη για αυστηρούς ελέγχους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε όσα οχήματα κινούνται.

Για το λόγο αυτό και πλήθος κόσμου έτρεξε στα καταστήματα να προμηθευτεί αλυσίδες πριν καν ανοίξουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές.

Η αναμονή είναι τεράστια (τουλάχιστον 20 λεπτά), με τις ουρές να φτάνουν μέχρι τον δρόμο. Το κόστος φτάνει στα 45 ευρώ, την ώρα που ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι να μην προλάβουν να προμηθευτούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το πρόστιμο για όσους δεν έχουν
Το υπουργείο Μεταφορών προειδοποιεί ότι θα επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα στους οδηγούς που δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες στο όχημα τους, ενώ βρίσκονται σε περιοχές που απαιτούνται.

Πιο αναλυτικά, το πρόστιμο είναι 80 ευρώ όσους δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, η τήρηση των αντιολισθητικών μέσων (αλυσίδες, κουβέρτες, χιονολάστιχα) καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες Αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), καθώς σύμφωνα με το άρθρο 52 του ΚOK, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Έτσι, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου επικρατούν συνθήκες χιονόπτωσης ή παγετού.
Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση τους.
Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά μέσα, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών μέσων.
Επίσης, σημειώνεται, ότι τα αντιολισθητικά μέσα τοποθετούνται:

Και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος. Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα. Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι, αυτά τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα. Εφόσον το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (4 ελαστικά στον άξονα, π.χ. σε φορτηγά) τα αντιολισθητικά τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή οχήματος ή αν δεν υφίστανται τέτοιες, στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
Σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δεν δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).
Άμεσα μόλις ο οδηγός αντιληφθεί ότι το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και όχι αφού ακινητοποιηθεί ή εκτραπεί το όχημα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.