Ελλάδα και Κύπρος καλούν την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της

Ελλάδα και Κύπρος καλούν την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της

«Οι όψιμες, προ ελάχιστων ημερών, κινήσεις της Τουρκίας για δήθεν αποκλιμάκωση δεν είναι πειστικές», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως για τον λόγο αυτό Ελλάδα και Κύπρος έχουν καλέσει από κοινού τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις αυτές που θα οδηγήσουν την Τουρκία σε μια πραγματική οδό αποκλιμάκωσης και σε έναν εποικοδομητικό διάλογο πάνω στη μόνη βάση που μπορούμε να δεχθούμε. Η βάση αυτή είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών και του συνεχούς συντονισμού Λευκωσίας και Αθήνας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως οι αποφάσεις αυτές είναι σημαντικές όχι μόνο ως σαφή ένδειξη προς την Τουρκία αλλά και ως απόδειξη της αξιοπιστίας της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας, οι όποιες αποφάσεις εξαρτώνται από τη συμπεριφορά της Άγκυρας, και οι ηγέτες (της ΕΕ), αφού αξιολογήσουν τη συμπεριφορά της, όπως συμφώνησαν τον Οκτώβριο, θα λάβουν σχετικές αποφάσεις».

«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε να είμαστε συνεπείς, αποφασιστικοί και αξιόπιστοι, διεκδικώντας ταυτόχρονα πρωταγωνιστικό ρόλο σε θέματα που άπτονται της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της που αναμφίβολα επηρεάζει και ευρωπαϊκά συμφέροντα», υπογράμμισε.