Ελλάδα: Αυτά είναι τα «προνόμια» των εμβολιασμένων

Τα «προνόμια» των εμβολιασμένων

Μετά τη διακοπή των self-test για τους πλήρως εμβολιασμένους νέους και εργαζόμενους, η απελευθέρωση από τον υποχρεωτικό έλεγχο κορωνοϊού επεκτείνεται στην άθληση και την ψυχαγωγία. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά, για όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού:

-αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την προπόνηση σε γυμναστήρια
-εισέρχονται με επίδειξη του πιστοποιητικού στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας από την 1η Ιουλίου οπότε επανεκκινεί η λειτουργία τους στο 50% της χωρητικότητας, με self-test για τον υπόλοιπο πληθυσμό, χρήση μάσκας και έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Επιπροσθέτως για το εμπόριο, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μείωση σε 1 πελάτη ανά 16 τ.μ. από 19 Ιουνίου και επαναλειτουργία για:

-εμποροπανηγύρεις με το πρωτόκολλο λειτουργία των λαϊκών αγορών ειδικά προσαρμοσμένο
-παιδότοπους με μάσκες προστασίας για τους εργαζόμενους και ενήλικες πελάτες
-λούνα παρκ με αποστάσεις 4 μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων, μάσκες για εργαζόμενους και παίκτες (δωρεάν διάθεση στους τελευταίους), απολύμανση μετά από -κάθε χρήση, απόσταση 2 μέτρων μεταξύ κερματοφόρων ατομικών παιχνιδιών, διαγραμμίσεις με αποστάσεις 1,5 μέτρο κατά την αναμονή, αποφυγή συνωστισμού με ευθύνη του επιχειρηματία.
-υπηρεσιών ευεξίας (λουτρά, ιαματικές πηγές, μασάζ).

Η καλή επιδημιολογική πορεία της χώρας φέρει επιπλέον αλλαγές στον τουρισμό:

-από τις πράσινες χώρες, η είσοδος στην Ελλάδα γίνεται με αρνητικό rapid test και χωρίς έλεγχο για τα συνοδευόμενα ανήλικα κάτω των 12 ετών
-από τις πορτοκαλί, η είσοδος γίνεται με μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και πλήρη εμβολιασμό με τα αναγνωρισμένα από την Ελλάδα εμβόλια και χωρίς έλεγχο για τα συνοδευόμενα ανήλικα κάτω των 6 ετών (το τελευταίο μέτρο αφορά και τις κόκκινες χώρες)
-οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό υποχρεούνται σε δύο self test την εβδομάδα, το ένα δωρεάν από το κράτος και το δεύτερο με ευθύνη της επιχείρησης.