Ελλάδα: Απαγόρευση διακοπής ρεύματος και διευκολύνσεις στις πληρωμές για τους ευάλωτους πολίτες

Διευκολύνσεις στην πληρωμή λογαριασμών και απαγόρευση διακοπής της παροχής ρεύματος λόγω χρεών από Νοέμβριο έως Μάρτιο και Ιούλιο – Αύγουστο περιλαμβάνει ο νέος “Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας” που εκπόνησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να τεθεί σε εφαρμογή με υπουργική απόφαση.

Η ρύθμιση αφορά στους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, τη λεγόμενη «ευπαθή ομάδα του πληθυσμού» και προβλέπει:

– Προθεσμία εξόφλησης οποιουδήποτε λογαριασμού κατανάλωσης όχι μικρότερη από 40 ημέρες.

– Υποχρέωση των προμηθευτών να παρέχουν τη δυνατότητα στους Ευάλωτους Οικιακούς Πελάτες τμηματικής και άτοκης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια του Ευάλωτου Οικιακού Πελάτη.

-Οι Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποβάλουν στον αρμόδιο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης, ή να καταγγείλουν τη σύμβασή τους με Ευάλωτους Οικιακούς Πελάτες, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών κατανάλωσης, α) κατά το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο έως και Μάρτιο, και β) κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.

-Για τους Ευάλωτους Οικιακούς Πελάτες που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ο Προμηθευτής δικαιούται να καταγγείλει τη Σύμβαση Προμήθειας μόνο στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος Πελάτης είναι υπερήμερος ως προς την εξόφληση έξι διαδοχικών λογαριασμών κατανάλωσης, και εφ’ όσον προηγουμένως έχει αποστείλει ειδοποίηση με την οποία ενημερώνει τον Πελάτη: α) για τη δυνατότητα διακανονισμού των οφειλών του, και β) για την πρόθεσή του να καταγγείλει τη σύμβαση, τάσσοντάς του προθεσμία είκοσι (20) επιπλέον ημερών προς εξόφληση, η οποία και να παρέλθει άπρακτη. Εφ’ όσον τελικά ο Προμηθευτής προβεί στην καταγγελία της Σύμβασης Προμήθειας, ο Ευάλωτος Οικιακός Πελάτης που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας μεταπίπτει αυτόματα στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας, χωρίς να υπάρξει καθ’ οιονδήποτε τρόπο διακοπή της ηλεκτροδότησής του.

Σε σχέση με τα τιμολόγια ο κώδικας προβλέπει διαφοροποίηση των χρεώσεων για τις διάφορες ώρες ενός 24ώρου, καθώς και διαφοροποίηση μεταξύ των εργάσιμων ή μη ημερών, καθώς και μεταξύ των εποχών του έτους, ώστε η ενέργεια να τιμολογείται ακριβότερα τις ώρες αιχμής. Όμως για να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη θα πρέπει να αλλάξουν οι μετρητές («ρολόγια») της κατανάλωσης ρεύματος. Προβλέπεται τέλος δυνατότητα έκπτωσης στα τιμολόγια σε περίπτωση που ο πελάτης πληρώνει συχνά (π.χ. μηνιαία) και εγκαίρως (π.χ. με πάγια εντολή