Ελλάδα: Αλλαγές στα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας… πτώση τιμών και αύξηση data

Μειώσεις στις τιμές για τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κυριάκος Πιερρακάκης συνέστησαν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όχι μόνο για μειώσουν τις χρεώσεις στα συμβόλαια, αλλά και να αυξήσουν τα data στα πακέτα ίντερνετ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, οι σχετικές συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων προς τα κάτω.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρμόδιοι υποστηρίζουν πως οι αλλαγές θα ισχύσουν τόσο για παλιά όσο και για νέα συμβόλαια.

Ωστόσο, είναι αδύνατον η κίνηση να αφορά οριζόντια μείωση που θα είναι ίδια για κάθε πάροχο, δεδοµένου ότι πρόκειται για µια αυτορρυθµιζόµενη ελεύθερη αγορά, ενώ υπάρχει και το κρίσιμο ζήτηµα του ανταγωνισµού µεταξύ των εταιρειών και το «αγκάθι» της υπερφορολόγησης του κλάδου.

Οι καταναλωτές είτε θα πληρώνουν μειωμένο τελικό ποσό κάθε μήνα ή θα έχουν περισσότερες παρεχόμενες υπηρεσίες και κυρίως περισσότερα δεδομένα με την ίδια χρέωση.

Ταυτόχρονα θεωρείται βέβαιο πως θα αναπροσαρμοστεί η εμπορική πολιτική των εταιρειών.

Ο κλάδος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την υπερφορολόγηση των υπηρεσιών του που είναι από τις υψηλότερες διεθνών και φθάνει στο 49% της συνολικής επιβάρυνσης. Το ζήτημα της μείωσης της υψηλής φορολογίας δεν λύθηκε με το φορολογικό νομοσχέδιο, ωστόσο ο κ. Πιερρακάκης σε πρόσφατη τοποθέτησή του ανέφερε πως «όσο βελτιώνεται η οικονοµική κατάσταση, όσο δηµιουργείται δηµοσιονοµικό µαξιλάρι, τόσο περισσότερο αποκλιµακώνουµε τους φόρους εκεί που µπορούµε, σε συνάρτηση µε τις προεκλογικές µας δεσµεύσεις».

Η κοστολόγηση
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η Ελλάδα κατατάσσεται ως η 10η πιο φθηνή χώρα στην ΕΕ στις προ φόρων χρεώσεις κινητής αλλά μετά τον συνυπολογισμό των φόρων «σκαρφαλώνει» στην έκτη θέση με τις ακριβότερες.

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο τέλος για mobile data στην Ευρώπη με ονομαστική τιμή 28,88 ευρώ ανα GB με την Ουκρανία να έχει το φθηνότερο στα 0,45 ανά GB ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 7,5 ευρώ.

Για παράδειγμα σύμφωνα με στοιχεία της Cable ένα πακέτο με 300 λεπτά ομιλίας και 1GB data στην Ελλάδα κοστίζει 56 ευρώ ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στα 22 ευρώ.

Ένα πακέτο 5GB data ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση κοστίζει κατά μέσο όρο 17 ευρώ στην Ελλάδα κοστίζει 26 ευρώ.