Ελεύθερο ωράριο στα φαρμακεία προωθεί το Υπ.Υγείας

Συνεχίζεται ο “πόλεμος” μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργείου υγείας, με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο να αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι το υπουργείο, μετά την αδικαιολόγητη συνέχιση των κινητοποιήσεων εκ μέρους των φαρμακοποιών, είναι υποχρεωμένο να επιχειρήσει την με κάθε δυνατό μέσο απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων από τον ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου.

Γι’ αυτό το λόγο:

1ον) καθιερώνει τις ατομικές συμβάσεις των φαρμακοποιών αποκλείοντας τους μεσάζοντες φαρμακευτικούς συλλόγους και

2ον) με διάταξη νόμου, η οποία θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, προστατεύει το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το οποίο αποσυνδέεται πλήρως από το ωράριο και το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης.

Παράλληλα, αφαιρείται η δικαιοδοσία επιβολής χρηματικών ποινών από τους φαρμακευτικούς συλλόγους στα μέλη τους που εργάζονται με ελεύθερο ωράριο και οι μέχρι σήμερα επιβληθείσες ποινές ακυρώνονται, ενώ καλούνται οι διοικήσεις των συλλόγων να επιστρέψουν τα καταβληθέντα ποσά.

Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από εδώ και στο εξής -εφόσον οι φαρμακοποιοί αθέτησαν την προφορική συμφωνία της 26/11/2012 με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για αναστολή των κινητοποιήσεων- οι προσεχείς πληρωμές των οφειλών του Οργανισμού προς τους παρόχους Υγείας θα γίνονται ισοτίμως προς όλους και δεν θα καταβάλλονται κατά προτεραιότητα προς οποιονδήποτε κλάδο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απαντά με ανακοίνωση του στον υπουργό λέγοντας τα εξής:”ο κ. Λυκουρέντζος δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση του προβλήματος. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αιτία της αναταραχής που υπάρχει, είναι η διαρκής ασυνέπεια του ιδίου και του ΕΟΠΥΥ”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Δ.Σ. του ΠΦΣ συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012.