Ελεύθερος ο Υπουργός Αμυνας της Ακτής Ελεφαντοστού που κρατούσαν αιχμάλωτο για δυο ώρες στασιαστές στρατιώτες

Μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών επέτρεψε αργά την νύχτα του Σαββάτου στον υπουργό Αμυνας της Ακτής Ελεφαντοστού και σε δεκάδες ακόμη κυβερνητικούς αξιωματούχους και δημοσιογράφους να αποχωρήσουν από ένα σπίτι όπου τελούσαν υπό αιχμαλωσία επί δύο ώρες.

Κάποιοι στρατιώτες φέρεται να απέρριπταν τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των στρατιωτών για τον τερματισμό των ταραχών που έχουν ξεσπάσει εδώ και δύο μέρες σε όλη τη χώρα.

Το κίνημα διαμαρτυρίας των στρατιωτών ξεκίνησε νωρίς την Παρασκευή όταν στρατιώτες κατέλαβαν την Μπουάκε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Κατά τις επόμενες δύο μέρες στρατιώτες σε στρατόπεδα σε πόλεις σε όλη τη χώρα, όπως στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας Αμπιτζάν, προσχώρησαν στην κίνηση των στασιαστών.

Ανάμεσα στα αιτήματα τους ήταν η καταβολή πρόσθετων πληρωμών, αυξήσεις μισθών, ταχύτερες προαγωγές, παροχή σπιτιών και βελτίωση συνθηκών διαβίωσης.

Σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, της οποίας ηγείτο ο υπουργός Αμυνας Αλέν Ρισάρ Ντονουαχί, και των εκπροσώπων των στρατιωτών, ο πρόεδρος Αλασάν Ουαταρά ανακοίνωσε χθες ότι επετεύχθη συμφωνία για ένας μέρος των αιτημάτων των στρατιωτών, αλλά τους επέπληξε για την πρόκληση των ταραχών.

«Θα ήθελα να δηλώσω ότι αυτή η τακτική προβολής αιτημάτων δεν είναι η αρμόζουσα. Αμαυρώνει την εικόνα της χώρας έπειτα από όλες τις προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας», τόνισε σε διάγγελμα του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Παράλληλα κάλεσε όλους τους στρατιώτες «να επιστρέψουν στα στρατόπεδα ώστε να καταστεί εφικτή η εφαρμογή των αποφάσεων σε ήρεμο κλίμα».

Ενα μέλος της ομάδας των στασιαστών, με γνώση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι οι στρατιώτες ήταν ικανοποιημένοι από τη συμφωνία, που καλύπτει μέρος των αιτημάτων τους και τόνισε πως προετοιμάζονται να επιστρέψουν στα στρατόπεδα.

Αλλά κάποιοι από τους στρατιώτες αργότερα χθες άνοιξαν πυρ σε ένα σπίτι στην Μπουάκε, όπου πραγματοποιούνταν οι συζητήσεις, εγκλωβίζοντας τον Ντονουαχί, τοπικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και εκπροσώπους των στασιαστών.

«Ανοίξτε τις πόρτες να φύγουν», φώναξε ένας στρατιώτης μετά τη δίωρη αιχμαλωσία με τον Ντονουαχί να κατευθύνεται αμέσως στο αεροδρόμιο, φεύγοντας αεροπορικώς από την πόλη, δήλωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Οι στρατιώτες αποσύρθηκαν και μας επέτρεψαν να φύγουμε», δήλωσε ένας ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς, που βρισκόταν επίσης εντός του σπιτιού.

Μια ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας διέψευσε την αιχμαλωσία του Ντονουαχί από την ομάδα των στασιαστών.

Δεν έχει ακόμη όμως αποσαφηνιστεί κατά πόσον οι στασιαστές στρατιώτες– οι περισσότεροι εξ αυτών πρώην αντάρτες και νυν μέλη του στρατού – θα τηρήσουν τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Ουαταρά.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου πυροβολισμοί ακούγονταν στην Αμπιτζάν, με στρατιώτες να εμποδίζουν την πρόσβαση σε στρατηγικής σημασίας δρόμους κοντά σε ένα στρατόπεδο στην γειτονιά Κοκοντί.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι αντίκρισαν οδοφράγματα κοντά σε ένα πυροσβεστικό σταθμό στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η χώρα, διχοτομημένη από το 2002 ως το 2011, προσπαθεί να εξέλθει από πολιτική κρίση επί σειρά ετών, αλλά συγκρούσεις και η αποτυχία ανασυγκρότησης του στρατού τον οποίο απαρτίζουν ομάδες ανταρτών και στρατιωτών της κυβέρνησης, τον έχουν οδηγήσει σε περιδίνηση αποτέλεσμα εσωτερικών συγκρούσεων

Τον Νοέμβριο του 2014 ένα κύμα διαμαρτυρίας των στρατιωτών ξεκίνησε από τη Μπουακέ και επεκτάθηκε στο Αμπιτζάν και άλλες πόλεις. Βασικό αίτημα ήταν η αποπληρωμή οφειλών από το 2009-2011 και από το 2011 ως το 2014 σε πρώην αντάρτες που ενσωματώθηκαν στον στρατό. Στα τέλη Νοεμβρίου 2014 ο Ουαταρά είχε δεσμευθεί να καταβάλει τις οφειλές.