Ελεύθερη πρόσβαση στο αρχείο Κτηματολογίου σε τράπεζες και κυβ. υπηρεσίες

Την ελεύθερη ηλεκτρονική πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι καταχωρημένες στα κτηματικά μητρώα του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε κυβερνητικές υπηρεσίες δίνει μνημονιακό νομοσχέδιο, που τροποποιεί τον περί ακίνητης ιδιοκτησίας (διακατοχή, εγγραφή και εκτίμηση) νόμο του 2013 και το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Με το νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με το μνημόνιο, θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2014, καταργείται η νομική υποχρέωση του Διευθυντή του ΤΚΧ για τον εκ των προτέρων έλεγχο της απόδειξης έννομου συμφέροντος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κυβερνητικών υπηρεσιών για πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πληροφορίες του Τμήματος.

Στόχος της κατάργησης της νομικής υποχρέωσης του Διευθυντή του Τμήματος είναι για να διευκολύνεται και να επισπεύδεται η όλη διαδικασία παροχής πληροφοριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο και όπως αναφέρθηκε εντός της Επιτροπής, σε περίπτωση που χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν αποστείλει τα ζητηθέντα στοιχεία ή διαπιστωθεί μέσα από την εξέταση τέτοιων στοιχείων ότι δεν συνέτρεχαν οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκαν και λήφθηκαν πληροφορίες από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα τότε ο Διευθυντής του ΤΚΧ θα είναι σε θέση να αφαιρεί την άδεια πρόσβασης το ίδρυμα ή και να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι 250.000 ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπο του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Γραφείο έδωσε ήδη τρεις άδειες σε κυβερνητικά τμήματα (ΤΕΠ, ΦΠΑ και Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας) για προσβασιμότητα στα αρχεία του ΤΚΧ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «θα έχουν μια καλύτερη πρόσβαση τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο μητρώο του ΤΚΧ έτσι ώστε να διευκολύνεται η έρευνα που θα κάνουν σε περιπτώσεις διαπίστωσης στοιχείων ακίνητης περιουσίας δανειοληπτών υπό την έννοια ότι θα αλλάξει η σημερινή διαδικασία» που απαιτεί όπως εκ των προτέρων αποδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους ζητούν τα στοιχεία κάποιου ιδιοκτήτη.

Ανέφερε ότι θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος από τον Διευθυντή του Κτηματολογίου μεταγενέστερα για να διαπιστώνει αν οι λόγοι που είχε ζητηθεί η έρευνα ευσταθούν, προσθέτοντας ότι δεν αλλάζουν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για τις οποίες γίνεται μια τράπεζα να αιτηθεί να πάρει στοιχεία από το Κτηματολόγιο αλλά αλλάζει η σειρά της διαδικασίας.

«Δεν απαιτείται εκ των προτέρων η κατάθεση στοιχείων, εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων για να αιτιολογηθούν οι λόγοι της έρευνας», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το δειγματοληπτικό έλεγχο που θα διενεργεί ο Διευθυντής του ΤΚΧ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αυτό που συζητεί η Επιτροπή είναι να γίνεται συχνός έλεγχος έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε κατάχρησης του δικαιώματος να γίνεται προσωπικών δεδομένων του οποιουδήποτε δανειολήπτη».