Ελεγκτική υπηρεσία: Το ύφος του κ. Πετρίδη και το περιεχόμενο των επιστολών του δεν τον τιμά

Σε σχέση με τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ΑΡΚ) στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Το ύφος του κ. Πετρίδη ήταν ομοίως απαράδεκτο και ανάρμοστο, όπως και το περιεχόμενο των πρόσφατων επιστολών του προς την Ελεγκτική Υπηρεσία. Αυτό δεν τον τιμά.

Στον Γενικό Εισαγγελέα έχουν σταλεί συγκεκριμένες υποθέσεις ώστε αυτός να αποφασίσει αν προκύπτει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Για τη μία εξ αυτών, υπήρξε η χθεσινή απόφαση της ΑΡΚ, η οποία όπως αναφέρθηκε χθες, δεν αλλάζει την ουσία των πραγμάτων. Ότι δηλαδή, στη συνεδρία της ΑΡΚ αρ. 1/2013, αποφασίστηκε η επανεξέταση 23 ακυρωθεισών αποφάσεων, για τις οποίες ας σημειωθεί προηγουμένως είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ. Ακολούθως στάλθηκαν στους επηρεαζόμενους τηλεοπτικούς σταθμούς οι σχετικές επιστολές ότι θα γίνει επανεξέταση. Μετά βρέθηκε στο αρχείο της ΑΡΚ αλλοιωμένο πρακτικό που αναφέρει πως δήθεν, στην υπό αναφορά συνεδρία της αρ. 1/2013, η ΑΡΚ αποφάσισε την μη επανεξέταση των υποθέσεων, χωρίς μάλιστα την παραμικρή αιτιολόγηση. Απλώς ότι αποφασίστηκε η μη επανεξέταση. Ακολούθησαν νέες επιστολές, προς τους επηρεαζόμενους τηλεοπτικούς σταθμούς ότι δεν θα γίνει επανεξέταση. Πουθενά δεν είναι καταγεγραμμένη οποιαδήποτε μεταγενέστερη απόφαση της ΑΡΚ για μη επανεξέταση. Σημειώνεται ότι, ούτως ή άλλως, η επανεξέταση μετά από ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποτελεί νομική υποχρέωση του διοικητικού οργάνου.

Ο κ. Πετρίδης επιμένει ότι η ΑΡΚ έχει δικαίωμα να απαλλάσσει χαριστικώς τηλεοπτικούς σταθμούς από πρόστιμα ή/και να παραλείπει εκ του νόμου οφειλόμενες ενέργειες, όπως η επανεξέταση μετά από ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και ότι δήθεν για τέτοιες αποφάσεις η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν μπορεί να διατυπώσει παρατηρήσεις. Δεν συμφωνούμε. Εφόσον τέτοιες αποφάσεις οδηγούν σε απώλεια κρατικών εσόδων, η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει εκ του Συντάγματος δικαίωμα να ελέγχει κατά πόσο ο ελεγχόμενος οργανισμός, όπως είναι η ΑΡΚ, ασκεί νόμιμα τις εξουσίες του και να διατυπώνει σχετικές παρατηρήσεις. Αν μάλιστα εντοπίσει ότι ενδεχομένως να έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα, έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να ενημερώσει σχετικά τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι να ακυρώσει τέτοιες αποφάσεις, κάτι που όντως μπορεί να γίνει μόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο. Έτσι ακριβώς χειριστήκαμε και τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η εμφανής προσπάθεια του κ. Πετρίδη να προβάλει εμπόδια στη διερεύνηση του θέματος, όπως και των άλλων που έχουμε εγείρει, θα πέσει στο κενό.