Ελεγκτική: Να ενημερώνεται ο Κ.Ε. προτού εκφράζεται με τέτοιο απαξιωτικό και προσβλητικό τρόπο

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στον ΑΝΤ1

Σε σημερινές δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αναφέρθηκε σε παρουσία του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή στις εργασίες ανακαίνισης στο Προεδρικό Μέγαρο και σε δήθεν επιμονή του να εισέλθει και να επιθεωρήσει ο ίδιος το μπάνιο και την κρεβατοκάμαρα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παραθέτουμε τα αληθή γεγονότα:

Στο πλαίσιο ελέγχου της δημόσιας σύμβασης που αφορούσε σε εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης στην προεδρική κατοικία στον 1ο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου, στις 6 Ιουλίου 2023, δύο λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επισκέφτηκαν, έπειτα από συνεννόηση, το Προεδρικό Μέγαρο για επιθεώρηση των εργασιών. Κατά την παρουσία τους στον χώρο έξω από το γραφείο του Πρόεδρου, όπου γίνονται οι διαπιστεύσεις των Πρέσβεων και οι διαβεβαιώσεις των επισήμων, η μία λειτουργός μας επιχείρησε να φωτογραφήσει κάποιες εργασίες που είχαν γίνει. Τότε δέχθηκε φραστική επίθεση από υπάλληλο που είναι αποσπασμένη στην Προεδρία, η οποία της ζήτησε να διαγράψει τη φωτογραφία. Μετά από αυτό ζήτησαν από τους συναδέλφους να παραδώσουν τα κινητά τους.

Στη συνέχεια οι δύο λειτουργοί ανέβηκαν με συνοδεία στον πάνω όροφο όπου γίνονταν οι εργασίες, όπως ήταν η συνεννόηση. Η Πρώτη Κυρία τους απαγόρευσε να εισέλθουν στους χώρους όπου είχαν γίνει εργασίες με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για ιδιωτικό χώρο. Οι συνάδελφοι αποχώρησαν.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Γενικός Ελεγκτής επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του εξήγησε ότι πρόκειται για δημόσιο έργο και ότι λόγοι αρχής επιβάλλουν να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη/έλεγχος αφού δεν μπορεί να δημιουργηθεί προηγούμενο ότι μπορεί να διεξάγεται δημόσιο έργο και σε αυτό να μην έχουν πρόσβαση οι λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε και εισηγήθηκε στον Γενικό Ελεγκτή όπως στην επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί είναι παρόντες και οι ίδιοι. Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι δεν το θεωρούσε αυτό σωστό, όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμενε. Ο Γενικός Ελεγκτής από σεβασμό στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας συμφώνησε.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023. Παρόντες από την Ελεγκτική Υπηρεσία ήταν ο Γενικός Ελεγκτής, η Διευθύντρια Τεχνικού Ελέγχου και οι δύο λειτουργοί που είχαν παραστεί στην επίσκεψη της 6ης Ιουλίου. Η συνάντηση έγινε στον χώρο όπου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Μόλις προσήλθε στο χώρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Γενικός Ελεγκτής, ενώπιον όλων, εισηγήθηκε όπως οι δύο αξιωματούχοι παραμείνουν στον χώρο ώστε στον πρώτο όροφο να ανέβουν μόνο οι υπηρεσιακοί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμενε όπως ανεβούν και ο ίδιος με τον Γενικό Ελεγκτή, όπως και έγινε.

Εισήγησή μας προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο είναι προτού εκφράζεται με τέτοιο απαξιωτικό και προσβλητικό τρόπο για κάποιο πρόσωπο, τουλάχιστον να φροντίζει να ενημερώνεται για τα πραγματικά γεγονότα.