Ελβετία: Η Credit Suisse πληρώνει τα αρνητικά επιτόκια και την αναιμική ανάπτυξη

Μετά από μια ευρείας έκτασης αναδιάρθρωση, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από περίπου ένα έτος, ο Τιτζάν Τιάμ, CEO της Credit Suisse Group AG, βρίσκεται και πάλι ενώπιον της απόκλισης από τους στόχους της εταιρείας και των εταιρικών ζημιών.

Ως αποτέλεσμα, η Credit Suisse Group υποχρεώθηκε να μειώσει τον κύριο στόχο για την κερδοφορία της για το 2019 και το 2020, καθώς οι εμπορικές εντάσεις και τα αρνητικά επιτόκια επιβαρύνουν τις προοπτικές για τα κέρδη της. Η απόδοση των υλικών περιουσιακών στοιχείων -βασικός παράγοντας για τον προσδιορισμό της κερδοφορίας- προβλέπεται να είναι «πάνω από 8%» για φέτος, αντί για την προηγούμενη εκτίμηση του «μεταξύ 10 και 11%». Η τράπεζα δήλωσε επίσης ότι αναμένει απώλειες στις επενδυτικές τραπεζικές της εργασίες, καθώς και στις πρωτοβουλίες της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ο Τιάμ, ο οποίος επλήγη από μια ψήφο εμπιστοσύνης χθες το βράδυ, πιστεύει ότι οι αποδόσεις από κινήσεις μια εξορθολογισμένης και λιγότερο ασταθούς τράπεζας, μειώνονται σταθερά εξαιτίας της πτώσης των αγορών και της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εμπορικές εντάσεις. Άλλωστε, ένωσε τη φωνή της με τις φωνές άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων όπως οι Deutsche Bank AG και JPMorgan Chase & Co., που έλεγαν ότι το τέταρτο τρίμηνο του έτους είναι καλύτερο από το αντίστοιχο της περυσινής χρονιάς, κι ότι συνεπώς προτίθεται να διατηρήσει τα σχέδια επιστροφής μετρητών στους μετόχους της.

Βέβαια ο Τιάμ δεν είναι ο μόνος που υποχρεώνεται να πάρει πίσω τους αισιόδοξους στόχους του, ή τουλάχιστον να ομολογεί ότι είναι δύσκολη η επίτευξή τους. Τα τραπεζικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται ενώπιον των αρνητικών επιτοκίων και της αναιμικής ανάπτυξης. Η Deutsche Bank προειδοποίησε την Τρίτη ότι ο στόχος της μεσοπρόθεσμης κερδοφορίας φαίνεται να είναι πιο φιλόδοξος από την πραγματικότητα. Η ιταλική UniCredit SpA περικόπτει 8000 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο του νέου πολυετούς σχεδίου που αποσκοπεί στην ενίσχυση των αποδόσεων.