ΕΛΑΜ: Στο πλευρό του λαού, με προτάσεις νόμου, για τις εκποιήσεις

Στο πλευρό του λαού, με προτάσεις νόμου, για τις εκποιήσεις, τάσσεται το ΕΛΑΜ, όπως αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση:

Τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που τον Ιούλιο του 2018 ψήφισαν τα νομοσχέδια για τις Εκποιήσεις και τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια για να εξυπηρετήσουν τις τράπεζες, έφεραν σήμερα νέα πρόταση νόμου που στην ουσία αδικεί ακόμη περισσότερο ένα μεγάλο μέρος των δανειοληπτών.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο το ΕΛΑΜ καταψήφισε στην Ολομέλεια την πρόταση που κατέθεσε το ΔΗΚΟ, και είχε τη στήριξη του ΔΗΣΥ.

Το Κίνημά μας στην προσπάθεια του να επιλύσει το μείζον αυτό πρόβλημα προχώρησε στις παρακάτω προτάσεις νόμου:

– Στις 13 Ιουνίου 2018 στη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών καταθέσαμε πρόταση ώστε οι Τράπεζες να δίνουν προτεραιότητα στο δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του, στην ίδια τιμή που προσφέρεται και στις ξένες εταιρείες. Υπάρχουν δάνεια που πωλήθηκαν από τις Τράπεζες σε ξένες εταιρείες στο 15% του οφειλόμενου ποσού.

– Στην ίδια σύσκεψη (13/06/2018) καταθέσαμε πρόταση για διαγραφή των υπερχρεώσεων και των τόκων υπερημερίας από τα δάνεια, ώστε ο δανειολήπτης να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δανειακές του υποχρεώσεις.

– Στις 05 Ιουλίου 2018 καταθέσαμε πρόταση νόμου για τους καλοπληρωτές και συνεπείς δανειολήπτες που προνοεί μείωση 15% του δανείου τους, ώστε να αποτραπούν περιπτώσεις όπου δεν εξυπηρετούνται δάνεια για στρατηγικούς λόγους. Επίσης, προτείναμε την κατηγοριοποίηση των ΜΕΔ ανάλογα με το είδος του δανειολήπτη (μεγάλη επιχείρηση, μικρομεσαία επιχείρηση, ιδιώτης) και τους λόγους μη εξυπηρέτησης του δανείου (στρατηγικός κακοπληρωτής, αδυναμία αποπληρωμής) ώστε να αντιμετωπίζονται ανάλογα.

– Χθες (01/08/2019) καταθέσαμε δύο προτάσεις νόμου, οι οποίες θα συζητηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη:

Α) Διαγραφή των υπερχρεώσεων για τα στεγαστικά δάνεια.

Β) Παγοποίηση καθυστερημένων οφειλών και αφαίρεση των τόκων υπερημερίας.

Το ΕΛΑΜ με τις πιο πάνω προτάσεις του έχει αποδείξει ότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπατριώτες μας. Αυτό που απουσιάζει είναι η θέληση του πολιτικού κόσμου να σταθεί στο πλευρό του Λαού μας και η πλήρης συμπόρευσή του με τις εντολές του Τραπεζικού συστήματος.

Το ΕΛΑΜ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου Λαού μας, όπως έπραξε και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, είτε αυτό αφορά νομοθετικές μας παρεμβάσεις στη Βουλή είτε αφορά την παρουσία μας σε εκποιήσεις πρώτων κατοικιών.