Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα τεράστια ποσά που οφείλουν οι τ/κ πλευρά για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Αυτούσια η δήλωση:
Σήμερα στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής εξετάσαμε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την ΑΗΚ για το 2017.
Ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία είναι οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και οι πολύ ψηλοί λογαριασμοί που καλείται να πληρώσει κάθε νοικοκυριό.
Μέσα στην επιτροπή εισηγηθήκαμε στην ΑΗΚ κάποια μέτρα για να μπορέσει να μειωθεί ο λογαριασμός του ρεύματος, αλλά απ’ ότι φαίνεται, για κάποιους λόγους που για εμάς δεν είναι ικανοί να δικαιολογήσουν την αύξηση, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει στα ύψη.
Με τους ρυθμούς που πάμε, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, θα έχουμε παρόμοιους λογαριασμούς με το 2011, όταν είχε γίνει η τραγική έκρηξη στο Μαρί.
Κάτι που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε και το θεωρούμε αδιανόητο, είναι ότι ενώ υπάρχει ήδη πρόθεση από την κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει τους ημικρατικούς οργανισμούς, η ίδια η ΑΗΚ με τους χειρισμούς της δίνει ένα επιπλέον επιχείρημα στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση. Παρόλο που ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί καθώς θα αποτύχει, οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται οδηγούν σε αυτό το σημείο.
Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω το τεράστιο ποσό που οφείλει η μη αναγνωρισμένη τουρκοκυπριακή πλευρά στην Κυπριακή Δημοκρατία για ηλεκτρικό ρεύμα.
Όπως μας έχουν αναφέρει, από το 1964 μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 272 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρώην διευθυντής της ΑΗΚ είχε δηλώσει ότι το κόστος είναι πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, κάτι το οποίο αναφέραμε στην επιτροπή, όμως δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την πολιτεία και το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ, για να προχωρήσουμε σε ενέργειες για την είσπραξη αυτού του ποσού. Το μόνο που έχουν κάνει είναι να μειώσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και να μένει μόνο το μισό εκατομμύριο που πηγαίνει στην Πύλα, χωρίς όμως πρακτική δυνατότητα να το εισπράξουν.
Πριν κλείσω, θα ήθελα να αναφέρω ότι υπήρχαν πολλές παρατυπίες όσο αφορά τους τρόπους με τους οποίους έχουν γίνει κάποιες συμφωνίες. Κάτι όμως που δεν μπορεί να παραλειφθεί, είναι το γεγονός ότι όταν υπέγραφε η κυβέρνηση την μία συμφωνία μετά την άλλη για τα αιολικά πάρκα, δεν υπήρχε καμία αντίδραση από την ΑΗΚ, κάτι που σήμερα προκαλεί περαιτέρω ζημιά στην Αρχή Ηλεκτρισμού, καθώς αντί για ηλιακά πάρκα, προχωρούσαμε στην δημιουργία αιολικών πάρκων.
Θεωρούμε ότι αυτό είναι αδικαιολόγητο, ενώ κατά την άποψή μας, ο έλεγχος που ασκείται θα έπρεπε να είναι τόσο σε διοικητικό επίπεδο, αλλά και για το κόστος που έχει η ΑΗΚ, καθώς στους λογαριασμούς που βλέπουμε κάθε μήνα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.