ΕΛΑΜ για το “Φάκελλο της Κύπρου”- Ο λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη σε γραπτή ανακοίνωση του ανέφερε τα εξής:

“Οι πρόσφατες δηλώσεις του καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κύπρου, Πέτρου Παπαπολυβίου, ότι τα κυπριακά αρχεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο «έχουν υποστεί παρεμβάσεις και αφαιρέσεις, πέραν από τις συνήθεις ανά τον κόσμο “εθνικές προστασίες”, ενώ ειδικά οι υποκειμενικές προσωπικές καταθέσεις είναι σε πολλά σημεία εμφανέστατα αναληθείς» μας δημιουργούν εντονότατο προβληματισμό.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) απαιτεί, ως ελάχιστο σεβασμό απέναντι σε όσους αγωνίστηκαν για να σώσουν την Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, καθώς και σε όλους τους πεσόντες, Κυπρίους και Ελλαδίτες, αγνοούμενους, πρόσφυγες, παθόντες, εγκλωβισμένους, συγγενείς και στις νέες γενεές, να ανοίξει στο κοινό ο Φάκελος της Κύπρου.

Ένας Φάκελος που 43 χρόνια μετά παραμένει ερμητικά κλειστός, όσες Κυβερνήσεις και αν πέρασαν, «δεξιές», «αριστερές», «κεντρώες», σε Κύπρο και Ελλάδα. Άλλωστε είναι αδύνατο χωρίς όλα τα αρχεία να γραφτεί η ελληνική στρατιωτική ιστορία για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Φτάνουν οι δικαιολογίες. Ο λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει την ιστορική αλήθεια και όσοι ευθύνονται, όποιοι και αν είναι αυτοί, να πάρουν την θέση που τους αξίζει. Τι φοβάστε και τι κρύβετε, κύριοι;”