Ελένη Θεοχάρους: Οι παρατηρητές από τα Κατεχόμενα βάζουν ταφόπετρα στο Κυπριακό

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής των Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η παρουσία παρατηρητών από τη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου στην Ευρωβουλή και άλλες  ενέργειες για την αναγνώριση του ψευδοκράτους ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να βάζουν ταφόπετρα στην τουρκική ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και στη λύση του Κυπριακού.

“Το φιλοτουρκικό μπλοκ με την συμπεριφορά του δυσκολεύει  την διαδικασία και,  ενώ εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε  και την τουρκική ενταξιακή πορεία και τη λύση του Κυπριακού, αυτοί προωθούν την καταστρατήγηση των αρχών και αξιών της ΕΕ”, προσθέτοντας ότι “Ήδη επιδιώξαμε  την ομαλοποίηση των σχέσεων της Κύπρου  με την Τουρκία  επί Κυπριακής Προεδρίας και η Άγκυρα την απέρριψε. Από την άλλη προωθούμε την συμμετοχή της Κύπρου στον συνεταιρισμό για την Ειρήνη και προς τον σκοπό διευκόλυνσης των σχέσεων ΝΑΤΟ – ΕΕ. Αλλά δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την τροπολογία για το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να μην υπογράφει και να μην εφαρμόζει  το Δίκαιο της Θάλασσας και παράλληλα να εμποδίζει ξένες εταιρείες, (μεταξύ των οποίων η γαλλική Τοτάλ), για την διεξαγωγή ερευνών προς εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ”.

“Συνεπώς υπάρχει σοβαρή αντίφαση που δεν επιτρέπει στην  Ευρωβουλή να καλεί την Κύπρο για άνοιγμα του κεφαλαίου 15 για την ενέργεια”, κατέληξε η κα Θεοχάρους.