Ελένη Θεοχάρους: Λογομάχησε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους, λογομάχησε έντονα με τον Τούρκο Υπουργό εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-Ε.Ε., η Ελένη Θεοχάρους ρώτησε τον Τούρκο Υπουργό: “Αν και μιλάτε για ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί δεν προστατεύετε τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και των ελληνοκυπρίων; Aναφέρατε πως ο γ.γ. του ΟΗE ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη της διεθνούς κοινότητας στη Σρεμπένιτσα. Εσείς θα ζητήσετε συγγνώμη για τις σφαγές που έχει κάνει ο τουρκικός στρατός;”

Εκείνος της απάντησε πως: “Ποιος παραβιάζει περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο , οι ελληνοκύπριοι ή οι τουρκοκύπριοι; Οι ελληνοκύπριοι ταξιδεύουν όπου θέλουν ή οι τουρκοκύπριοι; Σήμερα οι τουρκοκύπριοι παρά τους λόγους που τους δόθηκαν το 2004 με την έγκριση του σχεδίου Ανάν, δεν μπορούν να παίξουν ούτε έναν επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα, δεν μπορούν να κάνουν εμπόριο, δεν μπορούν να απολαύσουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως οι ελληνοκύπριοι έχουν όλες τις ανέσεις που τους προσφέρει η Ε.Ε. Αναφερθήκατε στην παρουσία του στρατού μας. Εμείς δεν πήγαμε, ο τουρκικός στρατός δεν πήγε εκεί, ένα πρωϊ και λέγοντας «άντε να πάμε στην Κύπρο». Εμείς πήγαμε εκεί επειδή ασκήσαμε τα διεθνή δικαιώματα μας, καθώς ο Σαμψών ο οποίος ήταν το παρακλάδι της χούντας στην Ελλάδα ο οποίος είχε τη νοοτροπία του σημερινού Μπασάρ Άσαντ, και ανέτρεψε την Κυπριακή κυβέρνηση. Αν δεν είχαμε πάει εκεί, ο Σαμψών θα είχε σφάξει τους Τούρκους στο νησί ή θα τους είχε εξορίσει όπως στη Βοσνία. Τα ίδια θα είχε κάνει και στους ελληνοκυπριους. Εμείς πήγαμε εκεί κάνοντας χρήση του διεθνούς δικαιώματος μας. Δεν παραβιάσαμε κανένα διεθνές δίκαιο.”