Εκ νέου ενώπιον του Κακουργιοδικείου η υπόθεση της πρώην Λαϊκής τράπεζας

Λόγω νομικών ερωτημάτων, που προέκυψαν από την αγόρευση της Κατηγορούσας Αρχής και αφορούσαν νομικά ζητήματα, τα οποία ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στις τελικές αγορεύσεις τους, η υπόθεση της πρώην Λαικής πήρε σήμερα νέα αναβολή αντί έκδοση της αποφασης.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρός του τριμελούς Κακουργιοδικείου Έλενα Εφραίμ, στα πλαίσια συγγραφής της απόφασης του δικαστηρίου και μετά από τη μελέτη των τελικών, γραπτών, αγορεύσεων των πλευρών «διαπιστώσαμε ένα ζήτημα για το οποίο κρίναμε σκόπιμο ότι δικαιολογείται να επανανοίξουμε την υπόθεση».

Το ζήτημα, όπως είπε, αφορά στη νομική αρχή της εφαρμογής του ηπιότερου νόμου που ήγειρε η υπεράσπιση του Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο αποφάσισε να καλέσει την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής να απαντήσει στις 6 Σεπτεμβρίου, στις 9 το πρωί, επί του συγκεκριμένου νομικού ζητήματος και να εκδώσει την τελική του ετυμηγορία στις 12 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι. Το Δικαστήριο κάλεσε επίσης την Κατηγορούσα Αρχή να παραδώσει στους συνηγόρους υπεράσπισης το γραπτό της κείμενο με την απάντηση της για το εν λόγω ζήτημα μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σε περίπτωση που χρειαστεί να εκφράσουν και τις δικές τους θέσεις.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή δικάσιμο, οι δικηγόροι των Μπουλούτα και Φόρου κάνουν εκτενή αναφορά στο ζήτημα αυτό, στην γραπτή τους αγόρευση, με παραπομπή σε αποφάσεις του ΕΔΑΔ και του ΔΕΕ, ενώ στη δική της αγόρευση η συνήγορος της Κατηγορούσας Αρχής αναλύει το ζήτημα με παραπομπή στη νομολογία του ΕΔΑΔ και σε κάποιες αποφάσεις του ΔΕΕ, «πλην όμως δεν ασχολείται και δεν αναλύει το ζήτημα σε συνάρτηση με τις αποφάσεις του ΔΕΕ στις οποίες έκανε αναφορά η υπεράσπιση των κατηγορουμένων 1 και 4».

«Ενόψει αυτού κρίναμε ορθό όπως καλέσουμε την Κατηγορούσα Αρχή να τοποθετηθεί επί αυτού του συγκεκριμένου ζητήματος με αναφορά στις αποφάσεις του ΔΕΕ στις οποίες γίνεται αναφορά στις αγορεύσεις των κατηγορουμένων 1 και 4 και γι΄αυτό το σκοπό επανανοίγουμε την υπόθεση», ανέφερε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Ευθύμιος Μπουλούτας, τότε Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της Λαϊκής, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρκος Φόρος.

Η πρώτη κατηγορία που αντιμετωπίζουν αφορά στο αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και η δεύτερη στο αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης. Οι κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει μη παραδοχή στις κατηγορίες.

Και τα τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Λαϊκής κατηγορούνται ότι απέκρυψαν την απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία ανερχόταν στα €330 εκατ. τουλάχιστον και παρέλειψαν να το συμπεριλάβουν στην οικονομική κατάσταση της τράπεζας για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 και η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/11/2011.

Στις 6 Σεπτεμβρίου η Κατηγορούσα Αρχή θα αγορεύσει επί του συγκεκριμένου νομικού ζητήματος, ενώ την ίδια μέρα θα μπορεί να τοποθετηθεί και η άλλη πλευρά. Το Κακουργιοδικείο όρισε την έκδοση της απόφασης για τις 12 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι.