Εκτός συζήτησης η πρόταση Τσαβούσογλου για μετάβαση “στο νότο και στο βορρά”

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,  Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι για τη Λευκωσία δεν τίθεται θέμα τετραμερούς συνάντησης και δεν συζητά οτιδήποτε για επαφές των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας “στο νότο και στο βορρά”.

Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ διευκρίνισαν πως η πρόταση Τσαβούσογλου προς τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο για επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έγινε στο πλαίσιο παλαιότερης δήλωσης του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου για επίσκεψη των δύο Πρωθυπουργών “πρώτα στο νότο και μετά στο βορρά”.

Η πρόταση που έγινε τώρα από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου περιλαμβάνει επίσκεψη των δύο Υπουργών “στο νότο και στη συνέχεια στο βορρά” έπειτα από την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη στην Κύπρο. Συγκεκριμένη ημερομηνία δεν συζητήθηκε, όπως αναφέρθηκε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

“Δεν συμμετέχουμε σε τέτοιες συναντήσεις και εξάλλου ούτε και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση, αυτές είναι κινήσεις και δηλώσεις εκ του πονηρού, απορρίπτουμε αυτή την πρόταση”, δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε ότι ο κ. Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νωρίτερα για να του ευχηθεί `καλή ανάρρωση` εκ μέρους του ιδίου, του Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ανέφερε μάλιστα στον Πρόεδρο ότι συζήτησαν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να έρθουν στο νησί, όμως δεν έγινε καμία αναφορά σε συνάντηση με `Ερογλου ούτε και σε “βορρά και νότο”.