Εκτοξεύτηκε η δημοτικότητα του Τραμπ: Μετά την έρευνα του FBI στο σπίτι του, θα τον ξαναψήφιζε το 58% των Ρεπουμπλικανών

Η πρόσφατη έρευνα του FBI στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα συσπειρώνει τη βάση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων γύρω από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία λέει ότι θα στήριζε μια νέα υποψηφιότητά του για την προεδρία.

Αν και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν πείθεται με τη ρητορική του Τραμπ περί «κυνηγιού μαγισσών», σύμφωνα με δημοσκόπηση της Morning Consult για λογαριασμό του Politico ο μεγιστάνας εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη υποστήριξη της βάσης των Ρεπουμπλικανών από την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020, καθώς τρεις στους πέντε οπαδούς τους (58%) δήλωσαν ότι θα τον ξαναψήφιζαν το 2024, ένα ποσοστό υψηλότερο από το 54% του Ιουλίου και το 53% του Ιουνίου.

Περίπου τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες είπαν ότι «είδαν, διάβασαν ή άκουσαν κάτι» για την έρευνα του FBI στο σπίτι του Τραμπ. Κι ενώ το 69% των Ρεπουμπλικανών είπαν ότι το κίνητρο της εφόδου ήταν για να ζημιωθεί η πολιτική καριέρα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, το 81% των Δημοκρατικών και το 48% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων θεωρούν ότι έγινε επειδή υπήρχαν ενδείξεις ότι ο Τραμπ παραβίασε το νόμο.

Η δημοσκοπική άνοδος του Τραμπ είναι κακά μαντάτα για τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις -τον αποκαλούμενο «Τραμπ με μυαλό» -, που είδε τον Ιούλιο τα ποσοστά του στην πρόθεση ψήφου σε περίπτωση που κατεβεί υποψήφιος στις προεδρικές του 2024 να μειώνονται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο 16%. Οι δύο τους θεωρούνται φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, μολονότι δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους.

Αν ο Τραμπ αποφασίσει να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία και εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει εκ νέου τον Τζο Μπάιντεν, τα ποσοστά δημοτικότητας του οποίου ανέβηκαν πρόσφατα στο 40% μετά από μήνες διολίσθησης λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και του καλπάζοντος πληθωρισμού στις ΗΠΑ.