Εκτενής προβολή από τον ξένο Τύπο στην επίσκεψη Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα

Η προβολή που δίνουν αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ στην επίσκεψη και τις επαφές στην Αθήνα της Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ είναι εκτενής, με δηλώσεις και ιστορικές αναφορές, παράλληλα δε υπογραμμίζονται οι συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τασούλα, ο οποίος δήλωσε ότι το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα «αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, την οποία στήριξε η Ελλάδα σταθερά και διαχρονικά».

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει ότι «όπως στα ελληνικά δράματα, ο αγώνας για τη μαρμάρινη ζωφόρο που αφαιρέθηκε από τον Παρθενώνα πριν από περίπου 200 χρόνια είχε πολλές πράξεις και πολλά πρόσωπα», συμπληρώνοντας ότι «μεταξύ αυτών υπήρξαν οι Οθωμανοί ηγεμόνες, ένα Σκωτσέζος λόρδος που μετέφερε τις αρχαιότητες στη Βρετανία και μια Ελληνίδα ηθοποιός που έγινε υπουργός Πολιτισμού και αγωνίστηκε με ακατάπαυτο ζήλο για την επιστροφή των μαρμάρινων Θεών, αλόγων και μυθικών σκηνών στην Αθήνα από το Βρετανικό Μουσείο».

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «τώρα, έρχεται η σειρά της Αμάλ Κλούνεϊ, συζύγου του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, η οποία, ως μέλος ομάδας νομικών, αναζητά τρόπους αξιοποίησης του διεθνούς δικαίου και της κοινής γνώμης για την επιστροφή της συλλογής στην Ελλάδα. Η Αμάλ Κλούνεϊ, διακεκριμένη δικηγόρος και ακτιβίστρια, έφθασε χθες στην Αθήνα με την ελπίδα να δώσει νέα ώθηση στη διεκδίκηση της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Η εφημερίδα «Λος Άντζελες Τάιμς» προβάλλει την επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ στην Αθήνα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι ο Έντι Ο’ Χάρα, επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, δήλωσε ότι «πραγματικά, καλωσορίζουμε διασημότητες που εμπλέκονται στο θέμα», ενώ σε ανακοίνωσή του στον διαδικτυακό χώρο της Επιτροπής αναφέρεται ότι «η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία στην Ελλάδα θα αποτελέσει μια μεγαλειώδη χειρονομία από πολιτιστικής και ηθικής απόψεως».

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ βρίσκεται στην Αθήνα για να συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση στη «μάχη της για τον επαναπατρισμό των αρχαίων αγαλμάτων από τη Βρετανία».

Και το περιοδικό «Φορμπς» υποστηρίζει ότι «η νομική συνδρομή της Αμάλ Αλαμουντίν στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα γεμίζει ελπίδες τους Έλληνες και καταρρακώνει τους Βρετανούς, καθώς πλέον συνοδεύεται από χολιγουντιανή ισχύ».

«Η διάσημη δικηγόρος Αμάλ συμβουλεύει την Ελλάδα εναντίον των Βρετανών», γράφει η αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» .  Στο δημοσίευμα, που συνοδεύεται από φωτογραφίες γλυπτών του Παρθενώνα και της άφιξης της Αλαμουντίν, επισημαίνεται πως στις αρχές του 19ου αιώνα ο Βρετανός πρέσβης λόρδος Έλγιν είχε αναθέσει το ξήλωμα των πλέον καλοδιατηρημένων τμημάτων του Παρθενώνα και άλλων μνημείων της Ακρόπολης και τη μεταφορά τους στην πατρίδα του, όπου πολλά από αυτά είναι από τότε λαμπρά εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Σημειώνεται επίσης πως η Αμάλ Αλαμουντίν συμβουλεύει τους Έλληνες ήδη από το 2011 και η Αθήνα διαβλέπει στη νέα διασημότητα της δικηγόρου μετά τον πρόσφατο γάμο της, μια χρυσή ευκαιρία για να προσελκύσει την προσοχή στα αιτήματα για επιστροφή των γλυπτών.