Εκσυγχρονισμός τρόπου πρόσληψης και προαγωγών στον Ημικρατικό και δημόσιο τομέα

Συναίνεση φαίνεται να δημιουργείται στην Βουλή αναφορικά με την μετακίνηση των εξουσιών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) και θέματα που αφορούν των εκσυγχρονισμό του τρόπου προσλήψεων και προαγωγών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στην επιτροπή Νομικών συζητήθηκαν προτάσεις ο περί της Διαδικασίας Διορισμού, Προαγωγής και περί άλλων Συναφών Θεμάτων εν σχέσει προς Υπαλλήλους των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου Νόμου του 2013, που αποτελεί πρόταση νόμου του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, του Δημήτρη Συλλούρης Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, του Γιώργου Περδίκη, βουλευτή Κινήματος Οικολόγων και του Ζαχαρία Κουλία, βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου. Συζητήθηκε επίσης ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας Τροποποιητικός Νόμος Αρ. 3 του 2013 που αποτελεί πρόταση νόμου των Αβέρωφ Νεοφύτου, Δημήτρη Συλλούρη και Ζαχαρία Κουλία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών χαρακτηρίζοντας της συζήτηση ως πολύ παραγωγική, είπε ότι υπήρχε ομογνωμία ότι θα πρέπει  να περάσουν μηνύματα εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας, μηνύματα ότι δεν σηκώνει πλέον κομματικά παίγνια από κανένα ούτε η Βουλή, ούτε η κοινωνία ούτε ο τόπος.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης θέμα θέσπισης κριτηρίων για μελλοντικούς διορισμούς μελών της ΕΔΥ.

Ο κ. Σαμψών είπε ότι η Επιτροπή βρίσκεται στο στάδιο της ανταλλαγής απόψεων και την επόμενη εβδομάδα, θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη τοποθέτηση αναφορικά με τα νομοθετήματα, που να απηχούν και να συμπεριλαμβάνουν τις απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων, που θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις χρήζουν τροποποιήσεων, βελτιώσεων ή αλλαγών, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η επαναφορά της συνταγματικής τάξης με την πλήρωση των δύο κενών θέσεων στην ΕΔΥ και με την επαναφορά των αρμοδιοτήτων της ΕΔΥ όσον αφορά και τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Τα θέματα αυτά είπε, θα εξεταστούν την επόμενη εβδομάδα.

Συζητήθηκαν επίσης προτάσεις νόμου εκ μέρους της  ΕΔΕΚ που αφορούν διορισμούς των ΔΣ ημικρατικών οργανισμών, οι οποίες εξαιτίας των μηνυμάτων που θέλει να στείλει η βουλή στην κοινωνία περί αλλαγής, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των θεσμών και γενικότερα της κατάστασης που επικρατεί, θα συζητηθούν την επόμενη Τετάρτη με συγκεκριμένες εισηγήσεις για συμπερίληψη κριτηρίων και άλλων προνοιών στις προτάσεις νόμου, έτσι ώστε να βελτιωθούν κατά το μέγιστο και να οδηγηθούν στην Ολομέλεια με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Ο κ. Σαμψών είπε ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε επίσης και νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, με το οποίο ζητείται να μην επιτρέπεται η άρνηση αναγνώρισης απόφασης δικαστηρίου άλλης χώρας η οποία λήφθηκε στην απουσία προσώπου, όταν και εφόσον το πρόσωπο αυτό έχει κλητευθεί δεόντως, έχει ειδοποιηθεί, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες και προβλεπόμενες διαδικασίες για να γνωρίζει ότι υπάρχει υπόθεση εναντίον του και παρά ταύτα δεν παρουσιάζεται.

Με λίγα λόγια, είπε, μικραίνει η διακριτική ευχέρεια δικαστηρίων άλλων χωρών να μην αναγνωρίζουν αποφάσεις που λήφθηκαν ερήμην προσώπων σε άλλες χώρες, αν οι διαδικασίες γνωστοποίησης των δικαστικών διαδικασιών είχαν γίνει νομότυπα και δεόντως.

Παράλληλα ο κ. Σαμψών είπε ότι οδηγείται στην Ολομέλεια πρόταση νόμου με την οποία επεκτείνεται η δικαιοδοσία των κυπριακών δικαστηρίων για αποφάσεις  που λαμβάνονται στο εξωτερικό.

Ο κ. Σαμψών είπε επίσης ότι ο περί Ποινικού Κώδικα νόμος του 2013 που είναι πρόταση νόμου του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφορικά με την επέκταση της δικαιοδοσίας κυπριακού δικαστηρίου να εκδικάζει στην Κύπρο πράξεις που βλάπτουν περιουσία είτε εταιρείας που έχει το γραφείο της στην Κύπρο, είτε Κύπριου πολίτη, είτε και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά βρίσκεται όμως στο εξωτερικό, θα πάει για ψήφιση στην Ολομέλεια αύριο το απόγευμα με τη σύμφωνη γνώμη όλων πλην του ΔΗΚΟ που θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Πρόσθεσε ωστόσο ότι και το ΔΗΚΟ έχει θετική αντιμετώπιση για την πρόταση νόμου.

Δίνεται δηλαδή το δικαίωμα στα δικαστήρια της Κύπρου να εκδικάζουν στην Κύπρου υποθέσεις οι οποίες αφορούν σε πράξεις ζημιογόνες που γίνονται στο εξωτερικό και που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δικαιοδοσία τα κυπριακά δικαστήρια να επιληφθούν, διότι την είχαν τα δικαστήρια των χωρών στα οποία έγιναν οι πράξεις. Με αυτή την τροποποίηση οι συγκεκριμένες πράξεις θα μπορούν να εκδικαστούν και στην Κύπρο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι όσον αφορά το σύνολο των προτάσεων νόμων που σχετίζονται με διαφοροποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας ημικρατικών οργανισμών και την πρόταση νόμων βουλευτών  που αφορά τη διαφοροποίηση του αριθμού μελών της ΕΔΥ, έχει γίνει γόνιμη συζήτηση αλλά δεν έχουν αρθεί οι ενστάσεις της νομικής υπηρεσίας για ζητήματα συνταγματικότητας που αφορούν κάποιες από αυτές τις προτάσεις.

Ασφαλώς, είπε, αίτημα όλων είναι ο εκσυγχρονισμός των ημικρατικών οργανισμών, σίγουρα και της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, αλλά την ίδια ώρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι κανένας δεν θα ήθελε να προωθηθεί η οποιαδήποτε πρόταση νόμου που δεν καλύπτει το κριτήριο της συνταγματικότητας και της νομιμότητας. Για αυτό είπε το ΑΚΕΛ θα επιμείνει  στην εφ’ όλης της ύλης συζήτησης των προτάσεων για το ζήτημα της νομιμότητας.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι ασφαλώς θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι ημικρατικοί οργανισμοί και ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα που ταλαιπωρούν την πολιτεία και την κοινωνία, ωστόσο τίθεται το ερώτημα προς τι αυτή η προσπάθεια όσον αφορά το Κυβερνών κόμμα να δημιουργηθεί η εικόνα ότι επιδιώκουν εκσυγχρονισμό αφού στο τέλος της προσπάθειας θα έχει ολοκληρωθεί η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με τη μορφή νομοσχεδίων για ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

«Είναι ένα ερώτημα το οποίο πλανάται, θεωρούμε ότι είναι ένα βάσιμο ερώτημα και θεωρούμε ότι δεν μπορούν οι συζητήσεις που γίνονται στην επιτροπή νομικών για τα επιμέρους ζητήματα να μην λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτή την προοπτική που είναι μπροστά μας, αφού με βάση το μνημόνιο η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι εντός του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών», ανέφερε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης χαιρέτισε το καθολικό κλίμα συναίνεσης για την ανάγκη εξυγίανσης του τρόπου λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών. Εξέφρασε ικανοποίηση που η νομοθετική πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ έχει οδηγήσει στην δημιουργία αυτού του κλίματος ευρύτερης αποδοχής.

Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ θα προσπαθήσει τις επόμενες μέρες να συμβάλει στο διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου έτσι ώστε να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή βάση για τροποποιήσεις στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών.

Πρόσθεσε ότι είναι απαίτηση της κοινωνία να εξοβελιστεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η κομματοκρατία, η ημετεροκρατία, η αναξιοκρατία και η διαπλοκή στον ευρύτερο κρατικό τομέα.