Εκπρόσωπος: Η Κυπριακή οικονομία επηρεάζεται σοβαρά από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η επιβολή των κυρώσεων και τα αντίμετρα της Ρωσίας έχουν επηρεάσει σοβαρά την κυπριακή οικονομία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Sputnik, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ενόψει της σημερινής επίσκεψης στη Μόσχα, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Στη σκιά των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες για το Ουκρανικό, ο κ. Χριστοδουλίδης τις χαρακτήρισε «αναποτελεσματικές ως τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στην Ουκρανία», σημειώνοντας παράλληλα πως «οι δυτικές κυρώσεις και τα αντίμετρα της Ρωσίας έχουν επηρεάσει πολύ την οικονομία της Κύπρου όχι μόνο στον τομέα των υπηρεσιών, του τουρισμού και των επενδύσεων, αλλά και στον τομέα της άμυνας».

Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, επισήμανε πως η Κύπρος υποστηρίζει ανοιχτά τις αποφάσεις του «σχήματος της Νορμανδίας» και της τριμερούς ομάδας επαφής του ΟΑΣΕ, οι οποίες προκρίνουν και προτείνουν τον ουσιαστικό διάλογο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «στο εγγύς μέλλον Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακτήσουν στρατηγικές και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις».

Όσον αφορά στη δήλωση της Ε.Ε σχετικά με τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι η Κύπρος δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στην προετοιμασία της δήλωσης των Βρυξελλών, διότι –όπως είπε- δεν τηρήθηκαν πλήρως οι διαδικασίες της ΕΕ.