Εκπληκτικό βίντεο: Ουκρανός στρατιώτης καταρρίπτει ρωσικό πύραυλο με φορητό σύστημα αεράμυνας

Το γύρο του Διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που καταγράφει τη στιγμή που Ουκρανοί στρατιώτες καταρρίπτουν έναν ρωσικό πύραυλο κρουζ με φορητό σύστημα αεράμυνας (ΜΑΝPADS).

Το βίντεο, που αναρτήθηκε αρχικά σε ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας – τη μέρα που η Ρωσία εξαπέλυσε δεκάδες πυραύλους κατά πόλεων της Ουκρανίας – , δείχνει ένα στρατιώτη να στέκεται στο έδαφος με ένα σοβιετικής εποχής εκτοξευτήρα 9K38 Igla. Μια φωνή στο βάθος ακούγεται να φωνάζει: «να που φεύγει» και στη συνέχεια ακούγεται ο βόμβος μια μηχανής και εκρήξεις όπλων. Η φωνή λέει στη συνέχεια: «Βάνια, ρίξε!» κι ο στρατιώτης εκτοξεύει την ρουκέτα, ενώ μια άλλη ακούγεται στο βάθος. Οι δύο ρουκέτες διακρίνονται να πετούν σε απόσταση και η μία να εκρήγνυται όταν πλήττει τον στόχο της εν μέσω πανηγυρισμών και ύβρεων.

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρες η Ρωσία εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους κατά ουκρανικών πόλεων, οι μισοί περίπου εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορές για Ουκρανούς στρατιώτες που καταρρίπτουν πυραύλους με MANPADS, όπως τα 9K38 Igla, FIM-92 Stinger και PPZR Piorun. Ωστόσο, βίντεο ντοκουμέντα ήταν σπάνια.

Η πλειονότητα των πυραύλων κρουζ, όπως ο ρωσικός 3M-54 Kalibr, πετούν κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής τους σε χαμηλά υψόμετρα και υποηχητικές ταχύτητες, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι στην αεράμυνα μικρού βεληνεκούς. Ωστόσο, το περιορισμένο βεληνεκές των MANPADS απαιτεί επίσης από τους χειριστές να βρίσκονται κοντά στη διαδρομή πτήσης του πυραύλου. Απαιτούν επίσης εντατικό συντονισμό μεταξύ χειριστών και σταθμών ραντάρ που μπορούν να ανιχνεύσουν τέτοιους πυραύλους σε μεγαλύτερη εμβέλεια.