Εκλογικός “πυρετός” στα τηλεοπτικά αμερικανικά δίκτυα

Μία μακρά εκλογική νύχτα αναμένεται να ζήσει η Αμερική. Το θρίλερ που προμηνύουν τα exit polls έχουν βάλει φωτιά στα επιτελεία τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών δικτύων. Μία στρατιά 25.000 δημοσκόπων θα ρωτά ψηφοφόρους από 50 αμερικανικές πολιτείες κατά την έξοδό τους από εκλογικά τμήματα, σε μία προσπάθεια να γνωρίζουν νωρίς το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα μεγάλα πρακτορεία …συμμαχούν. Tο Νational Election Pool, μια κοινοπραξία στην οποία μετέχουν πέντε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα ABC, CBS, NBC, CNN Fox News και το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ανέθεσαν από κοινού στην εταιρία μελετών Edison Research να τους δώσει τα αποτελέσματα του exit poll, υπό τον όρο το περιθώριο λάθους να είναι αρκετά χαμηλό.

Το CNN έχει το σύνθημά του για το εκλογικό βράδυ:  «Να ανακοινώσεις τον νικητή είναι πολύ απλό: είναι καλύτερα να είσαι σωστός παρά να είσαι πρώτος”, λέει ο Σαμ Φιστ, επικεφαλής του γραφείου του τηλεοπτικού δικτύου στην Ουάσινγκτον.

Το CNN προσέλαβε για τις εκλογές αυτές τον πρώην διευθυντή Μεθοδολογίας του Γραφείου Εργασίας – του ανθρώπου που είναι υπεύθυνος για τη μηνιαία μελέτη των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ , πιθανώς την πιο λεπτομερή και πιο αξιόπιστη έρευνα στη χώρα. Δεκαπέντε άνθρωποι συνολικά θα αναλύουν τα στοιχεία για το CNN.

Για την περίπτωση του αμφίρροπου αποτελέσματος, όπως το 2000, όταν τα τηλεοπτικά δίκτυα είχαν ανακηρύξει πρόεδρο τον Αλ Γκορ για να ανακηρυχθεί τελικά ο Τζορτζ Μπους με 537 ψήφους διαφορά, το CNN  έχει επιστρατεύσει νομικούς ειδικούς στο εκλογικό δίκαιο των ΗΠΑ, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού εκλογικού μαραθωνίου.